Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz sprawdzonego przepisu na zapiekankę, mama przepis dla Ciebie. Delikatne mięso z kurczaka przekładane warzywami i grzybami, spróbuj przekonaj się.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą. Mięso układam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, przykrywając dno oraz brzegi mięsem, tak żeby końcówki mięsa zwisały nam do przykrycia góry.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą. 3. Następnie do grzybów dodaję papryki oczyszczone z nasiona, pokrojone w paseczki i ogórki pokrojone w pół plasterki. Smażę około 10 minut. 4. Na mięso wykładam połowę farszu, przykrywam pokrojoną w plasterki mozzarellą.
5. Jajka roztrzepuję trzepaczką razem że śmietaną, wsypuję koperek, mieszam i polewam mozzarellę. 6. Ponownie wykładam pozostały farsz, posypuję połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.
7. Zwisające kawałki mięsa, zawijam do góry, przykrywając cały farsz. 8. Na koniec smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem i posypuję pozostałym żółtym serem.
9. Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. 10. Danie gotowe. 11. Smacznego.