Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Filet z indyka nadziewany serem"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 470
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 470
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Składniki
Mięso indyka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój w plastry. Rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprósz solą oraz pieprzem.
Zioła umyj, otrzyj lub oderwij listki. Posiekaną mieszankę ziół rozłóż na płatach mięsa. Dodaj pokrojony w plasterki żółty ser. Złóż plastry mięsa na pół, zepnij brzegi wykałaczkami, by ser nie wypłynął.
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej na sicie zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Wykrój gniazda nasienne oraz nasady ogonków. Miąższ pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i bardzo drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć cebulę i czos- nek, zeszklij. Dodaj posiekane pomidory. Chwilę duś na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż zawijasy. Smaż z dwóch stron (po kilka minut) na złoty kolor. Pod koniec zmniejsz ogień, wlej 1-2 łyżki wody, przykryj patelnię i pozostaw mięso na palniku jeszcze na 2 minuty. 6Gotowe filety z serem ułóż na talerzach. Na każdym umieść część duszonych pomidorów.
Czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 3,70 zł.
Filety możesz podać na grzankach lub z ziemniaczanym purée.Źródło: Świat kobiety