Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filet z kurczaka w sosie estragonowym"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju zrumienić filety z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, smażyć około 12 minut. Kalafiory (ewentualnie brokuły) podzielić na małe różyczki. Gotować 7 minut w posolonym wrzątku. Mięso zdjąć z patelni, skropić sokiem z pomarańczy. Trzymać w cieple.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć szalotki. Oprószyć je mąką, krótko zasmażyć. Wlać bulion, zagotować, wymieszać z musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać posiekany estragon, wlać śmietanę i mocno podgrzać.
Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Filety polać sosem. Podawać ze zrumienionymi na maśle różyczkami kalafiora. Posypać płatkami migdałowymi. Udekorować skórką pomarańczy.Źródło: Życie na gorąco