Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet z serem pleśniowym"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Filety z kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć. W każdym wyciąć głęboką kieszeń, powtykać kawałki sera pleśniowego (może być z niebieską pleśnią, np. lazur, lub po prostu camembert) oraz listki szałwii. Filety owinąć plasterkami boczku.
Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki. Tymianek i bazylię opłukać, osuszyć, posiekać. W brytfance rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso. Oprószyć solą i pieprzem. Dołożyć pieczarki, smażyć przez chwilę, czasem zamieszać. Wsypać ryż. Wlać białe wino oraz bulion. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanymi ziołami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec około 20 minut. Tuż przed końcem pieczenia polać kremową śmietaną. Danie wyłożyć na półmisek. Dokoła rozłożyć odsączone gruszki udekorowane żurawinową konfiturą. Ozdobić świeżymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco