Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na drobiowe filety w marynacie cytrynowej został zaczerpnięty z kuchni greckiej. To niezwykle aromatyczne, pełne smaku danie, które możesz uzupełnić o porcję ziemniaków czy ryżu oraz sałatkę ze świeżych warzyw.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99106
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 376
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13755
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99106
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 376
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13755
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
Umyj i oczyść (usuń błonki itp.) filet z kurczaka. Pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w odpowiednio dużej misce.
Oprósz kurczaka pieprzem i solą.
Sparz cytrynę i dokładnie wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz z sokiem i skórką otartą z cytryny. Całość wymieszaj z oliwą i tymiankiem, a następnie z jogurtem.
Przełóż marynatę do miski z kurczakiem. Dokładnie wymieszaj – tak by marynata pokryła mięso w całości.
Owiń folią spożywczą miskę z zamarynowanym mięsem. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).
Pokrusz drobno płatki kukurydziane i wymieszaj z mąką i curry.
Po kolei wyjmuj kawałki mięsa z marynaty i obtaczaj w panierce. Przekładaj na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie spryskaj lub posmaruj filety olejem i piecz przez kolejnych 20-25 minut – aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a mięso miękkie w środku.