Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leipäjuusto jest to tradycyjny fiński ser pieczony wytwarzany z mleka krowiego lub reniferowego. Inaczej nazywany jest serem chlebowym. Jego charakterystyczną cechą jest to, że podczas jedzenia wydaje z siebie skrzypiący dźwięk. Fiński ser pieczony często serwowany jest w ramach śniadania z dżemem z maliny moroszki, morelowym lub żurawinowym. Podawany jest również jako dodatek do gorącej kawy.
To jedna z odmian sałatki Cezar. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sał...
Odsłon: 88
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i wa...
Odsłon: 77
To jedna z odmian sałatki Cezar. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sał...
Odsłon: 88
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i wa...
Odsłon: 77
Składniki
1. Wymieszaj razem mąkę kukurydzianą, sól i cukier. 2. Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj. 3. Dodaj do mleka suche składniki. Dokładnie wymieszaj. 4. Cały czas mieszając podgrzewaj mleko do temperatury 38 – 43°C. Uważaj, aby się nie przypaliło. 5. Dodaj rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj. 6. nie ma jeszcze właściwej konsystencji, odstaw go na kolejne 5 min. 7. Potnij skrzep na 1,5 – 2 cm sześciany. Pozostaw na kolejne 30 min. W tym czasie skrzep osiądzie na dnie garnka. 8. Przełóż skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia przez 20 min. 9.Po tym czasie przełóż skrzep do blachy lub naczynia żaroodpornego. Odstaw na kolejne 10 – 15 min. 10.Jeżeli na powierzchni skrzepu pojawi się serwatka odlej ją za pomocą łyżki lub chochli. 11. Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C z włączoną górną grzałką / grillem. Ustaw ruszt powyżej połowy piekarnika, jednak nie pod samą grzałką. Musisz widzieć ser, aby kontrolować jego wygląd. 12. Włóż ser do piekarnika. Zapiekaj przez 30 -35 min lub do momentu zbrązowienia powierzchni sera. 13. Jeżeli podczas opiekania na powierzchni zacznie pojawiać się serwatka, wyjmij ser i odlej ją za pomocą łyżki. 14. Kiedy ser się zbrązowi wyjmij go i obróć na drugą stronę. Wykorzystaj w tym celu talerz. Umieść go na górze blachy / naczynia żaroodpornego i szybki ruchem obróć blachę / naczynie, tak aby ser znalazł się na talerzu. Następnie zsuń ser z powrotem do blachy / naczynia. Uważaj, aby się nie poparzyć! 15. Włóż ser do piekarnika i opiekaj kolejne 10 -15 min lub do momentu zbrązowienia powierzchni sera. 16.Wyjmij ser z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 17. Gotowe! Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.