Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie, tak popularne na Dolnym i Górnym Śląsku. Ja dzisiaj proponuję bez dziurki na sos i w kolorze lekkiego fioletu. Do tego przepyszne grzyby lejkowce ( mogą być inne ) z cebulką.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Chcąc uzyskać jaśniejszy kolor klusek, fioletowe ziemniaki przed ugotowaniem trzeba obrać. Obierane po ugotowaniu mają znacznie intensywniejszy kolor. Następnie gotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Potem dobrze potłuc i ostudzić. Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1 z mąką ziemniaczaną.
Grzyby lejkowce oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę. Ugotowane i przestudzone grzyby zamrażam porcjami. Do klusek użyłam 60 g grzybów. Cebule obrać, grubo posiekać i przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodać ugotowane grzyby i smażyć do lekkiego przyrumienienia cebuli. Doprawić solą i pieprzem.
Z fioletowej ziemniaczanej masy formować około 16 kulek i gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut. Podawać z przesmażoną cebulką i grzybami.