Kluski śląskie, tak popularne na Dolnym i Górnym Śląsku. Ja dzisiaj proponuję bez dziurki na sos i w kolorze lekkiego fioletu. Do tego przepyszne grzyby lejkowce ( mogą być inne ) z cebulką.
Fioletowe kluski " śląskie " z grzybami i cebulką
Składniki
- ugotowane fioletowe ziemniaki 500 g
- grzyby lejkowce ( kurki, borowiki ) 60 g ( ugotowanych )
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
- olej rzepakowy ok. 2 łyżki
- sok z cytryny
Składniki
- ugotowane fioletowe ziemniaki 500 g
- grzyby lejkowce ( kurki, borowiki ) 60 g ( ugotowanych )
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
- olej rzepakowy ok. 2 łyżki
- sok z cytryny

Etapy przygotowania
Chcąc uzyskać jaśniejszy kolor klusek, fioletowe ziemniaki przed ugotowaniem trzeba obrać. Obierane po ugotowaniu mają znacznie intensywniejszy kolor. Następnie gotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Potem dobrze potłuc i ostudzić. Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1 z mąką ziemniaczaną.

Grzyby lejkowce oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę. Ugotowane i przestudzone grzyby zamrażam porcjami. Do klusek użyłam 60 g grzybów. Cebule obrać, grubo posiekać i przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodać ugotowane grzyby i smażyć do lekkiego przyrumienienia cebuli. Doprawić solą i pieprzem.

Z fioletowej ziemniaczanej masy formować około 16 kulek i gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut. Podawać z przesmażoną cebulką i grzybami.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 273
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 273



Składniki
- ugotowane fioletowe ziemniaki 500 g
- grzyby lejkowce ( kurki, borowiki ) 60 g ( ugotowanych )
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
- olej rzepakowy ok. 2 łyżki
- sok z cytryny
Chcąc uzyskać jaśniejszy kolor klusek, fioletowe ziemniaki przed ugotowaniem trzeba obrać. Obierane po ugotowaniu mają znacznie intensywniejszy kolor. Następnie gotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Potem dobrze potłuc i ostudzić. Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1 z mąką ziemniaczaną.
Grzyby lejkowce oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę. Ugotowane i przestudzone grzyby zamrażam porcjami. Do klusek użyłam 60 g grzybów. Cebule obrać, grubo posiekać i przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodać ugotowane grzyby i smażyć do lekkiego przyrumienienia cebuli. Doprawić solą i pieprzem.
Z fioletowej ziemniaczanej masy formować około 16 kulek i gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut. Podawać z przesmażoną cebulką i grzybami.
Dziękuję, takie kolorki na talerzu lepiej smakują :)
Fajnie wyglądają:)