Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie, tak popularne na Dolnym i Górnym Śląsku. Ja dzisiaj proponuję bez dziurki na sos i w kolorze lekkiego fioletu. Do tego przepyszne grzyby lejkowce ( mogą być inne ) z cebulką.
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8109
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 42
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8109
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 42
Składniki
Chcąc uzyskać jaśniejszy kolor klusek, fioletowe ziemniaki przed ugotowaniem trzeba obrać. Obierane po ugotowaniu mają znacznie intensywniejszy kolor. Następnie gotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Potem dobrze potłuc i ostudzić. Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1 z mąką ziemniaczaną.
Grzyby lejkowce oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę. Ugotowane i przestudzone grzyby zamrażam porcjami. Do klusek użyłam 60 g grzybów. Cebule obrać, grubo posiekać i przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodać ugotowane grzyby i smażyć do lekkiego przyrumienienia cebuli. Doprawić solą i pieprzem.
Z fioletowej ziemniaczanej masy formować około 16 kulek i gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut. Podawać z przesmażoną cebulką i grzybami.