Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiecie, że grillowane piersi z kurczaka mogą być naprawdę soczyste i to bez dodatku tłuszczu? Nie możliwe? A jednak! Spróbuj, a się zdziwisz i napewno nie zawiedziesz! :) Przepis doskonały dla osób dbających o linię. Dodatkowo można go urozmaicić wedle upodobań no i co wazne... danie jest banalnie proste do przygotowania. :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Piersi z kurczaka rozbić jak na schabowe (ok 1cm).
Przyprawić je wedle uznania. Ja daję w sporych ilościch: paprykę słodką i ostrą, czosnek granulowany, przyprawę do grilla, przyprawę do mięs, przyprawę do kurczaka, curry, maggi, trochę soli i pieprzu.
Tak przyprawione piersi wkładamy do jakiegoś naczynia i zalewamy ok 1 szkl wody. Najlepiej przygotować piersi z dnia na dzień, aby przeszły smakiem przypraw i mięso było nazajutrz soczyste. Ja zawsze piersi przygotowywuję wieczorem, dzień przed smażeniem. W razie konieczności można np. na godzinę przed, ale nie gwarantuję, że będą tak soczyste.
Mięsko wyciągamy z marynaty i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Na wierzchu polewamy odrobina marynaty, można jeszcze trochę doprawić, jeśli się lubi wyraziste smaki. Smażymy z obu stron. Po 7-10min piersi są gotowe.
Tuż przed smażeniem piersi,ryż wkładamy do wrzątku przyprawionego kostkami rosołowymi i przyprawą curry (jeśli ktoś nie lubi, może dać po prostu sól). Gotujemy. Kiedy będzie już miękki, odcedzamy i wsypujemy na talerze.
Sałatę lodową kroimy w paseczki, dodajemy pomidorka skrojonego w półplastry,kukurydzę i sos (ja kupuję już gotowy).
Zamiast takiej sałatki można podać np.kalafior ugotowany razem z ryzem - smakuje wyśmienicie. Ogólnie danie jest bardzo proste, szybkie i naprawdę smaczne. Smakuje nawet mojemu narzeczonemu, który bywa pod tym względem wybredny :) Tak samo, zamiast ryżu można podać kaszę bądź też ziemniaczki. Jeśli chodzi o mnie, jem zawsze pół torebki ryżu, jedną pierś i tą właśnie sałatkę, czasem kalafior.
Smacznego! :)