Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Flaczki z opieniek"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Składniki
65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 3,5 zł • Przepis na 3 porcje.
Opieńki czyszczę i gotuję ok. 30 min. Odcedzam, kroję w paski (jak flaczki). Do wywaru rosołowego dodaję kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w półtalarki, pieprz i chwilę gotuję.
Gdy marchewka zrobi się miękka, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości wszystkich warzyw.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i szklę na oleju. Dodaję opieńki, smażę ok. 5 min. Dodaję całość do zupy i mieszam. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy i majeranek.
Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone mięso. Gdy zupa wyjdzie za rzadka, można dodać zasmażkę.
Katarzyna Janeczko z ZamościaŹródło: Kobieta i życie