Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaczki z opieniek

Flaczki z opieniek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 83

Smaczny pomysł na "Flaczki z opieniek"

Składniki

  • kilka kapeluszy opieniek (mogą być też małe grzybki)
  • 2 czerwone cebule
  • wywar rosołowy z udka kurczaka + ugotowane udko
  • kostka grzybowa
  • 2 marchewki
  • 3-6 ziemniaków (w zależności jak gęstą chcemy zupę)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 3,5 zł • Przepis na 3 porcje.

  2. Opieńki czyszczę i gotuję ok. 30 min. Odcedzam, kroję w paski (jak flaczki). Do wywaru rosołowego dodaję kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w półtalarki, pieprz i chwilę gotuję.

  3. Gdy marchewka zrobi się miękka, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości wszystkich warzyw.

  4. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i szklę na oleju. Dodaję opieńki, smażę ok. 5 min. Dodaję całość do zupy i mieszam. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy i majeranek.

  5. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone mięso. Gdy zupa wyjdzie za rzadka, można dodać zasmażkę.

  6. Katarzyna Janeczko z Zamościa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń