Do góry

Dania główne Przepis na:

Focaccia zamiast kanapki

Focaccia zamiast kanapki

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 11

Przepis wart wypróbowania: "Focaccia zamiast kanapki"

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 300 ml letniej wody
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilkanaście oliwek bez pestek
  • gruboziarnista sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • 1,5 godziny • dla 4 osób • cena ok. 5 zł

  2. Przesiej mąkę, zrób w niej 2 zagłębienia. W jedno wsyp sól i cukier, w drugie drożdże. Wlej 2 łyżki oliwy i trochę wody. Wymieszaj rękami, dolewając stopniowo wodę. Wyrabiaj do całkowitego połączenia składników, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.

  3. Wyrośnięte znów wyrabiaj na stolnicy, podsypując mąką. Ciasto uformuj w kulę, spłaszcz dłońmi i wałkuj na placek o grubości 1,5 cm.

  4. Wyłóż je na natłuszczoną blachę, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Do rondla wlej 4 łyżki oliwy, wrzuć rozmaryn. Podgrzej.

  5. W wyrośnięty placek włóż oliwki, a obok nich po 2–3 listki rozmarynu. Powierzchnię ciasta posmaruj oliwą rozmarynową i posyp odrobiną soli. Piecz 20–25 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń