Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuska tarta pikantna

Francuska tarta pikantna

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Francuska tarta pikantna"

Składniki

  • po 20 dag niewielkich czerwonych i żółtych pomidorów
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 5 jajek
  • 4 gałązki bazylii
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do posmarowania formy. Przygotowanie: 60 min; Porcja: 210 kcal; Cena porcji: 1
  • 10 zł
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone na kawałki. siekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, wbij 1 jajko (ew. dolej łyżkę zimnej wody). Szybko rękoma zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.

  2. Bazylię opłucz, osusz, 1 gałązkę odłóż do dekoracji, od reszty poodrywaj listki. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Przy części pomidorów możesz pozostawić szypułki. Wtedy tarta będzie jeszcze efektowniejsza. Pozostałe 4 jajka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i gałką.

  3. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzegi formy. Na cieście ustaw pomidory. Zalej je jajkami ze śmietaną. Posyp listkami bazylii. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz 35 minut. Gotową tartę udekoruj odłożoną bazylią.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń