Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuska tarta pikantna"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 94
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 94
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone na kawałki. siekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, wbij 1 jajko (ew. dolej łyżkę zimnej wody). Szybko rękoma zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Bazylię opłucz, osusz, 1 gałązkę odłóż do dekoracji, od reszty poodrywaj listki. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Przy części pomidorów możesz pozostawić szypułki. Wtedy tarta będzie jeszcze efektowniejsza. Pozostałe 4 jajka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i gałką.
Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzegi formy. Na cieście ustaw pomidory. Zalej je jajkami ze śmietaną. Posyp listkami bazylii. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz 35 minut. Gotową tartę udekoruj odłożoną bazylią.Źródło: Naj