Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuska tarta z czekoladą"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 712
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 712
Składniki
Przepis przysłała Justyna Cukier z Domaszna
Ciasto: zimne masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkuj na kształt koła, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia (lub posmarowaną masłem) formę do tarty o śr. 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, posyp suchym grochem. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C, aż się zarumieni. Usuń papier do pieczenia razem z grochem, ciasto ostudź.
Krem: do rondelka wlej śmietanę kremówkę. Białą czekoladę połam na kawałki, dodaj do rondelka, włóż masło. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści (powinna powstać kremowa konsystencja).
Krem przestudź, wylej na ciasto. Schłodź. Wstaw do lodówki na 12 godzin, aby krem mocno stężał. Tartę udekoruj pokrojonymi truskawkami, posyp startą białą czekoladą i obłóż listkami mięty.
Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,20 zł.
Tarta będzie wspaniale pachniała, gdy posypiesz ją zrumienionymi płatka mi migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.Źródło: Chwila dla Ciebie