Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fritata z groszkiem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 152
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 152
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Mrożony groszek wrzucamy do wrzątku i po 2-3 min. odcedzamy. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Dodajemy ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy wszystko około 2-3 minuty. Wędlinę kroimy w kostkę.
Mieszamy w misce jajka, ziemniaki, cebulę, wędlinę, starty ser, groszek, śmietanę i bułkę tartą. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz ewentualnie innymi przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wylewamy masę jajeczną z warzywami. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu poruszając patelnią.
Po ok. 5 min., gdy jajka będą prawie całkowicie ścięte, odwracamy fritatę i smażymy jeszcze 1-2 min bez pokrywki.
Robiąc fritatę możemy wykorzystać różne resztki jedzenia, np. pokrojone w kostkę parówki, paprykę, oliwki, lekko podduszoną cukinię czy bakłażana.
<strong>: 25 minut. Porcja: 155 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie