Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata to proste danie pochodzące z kuchni włoskiej. Przypomina zapiekaną jajecznicę lub omlet. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Bogatotłuszczowy skład dania będzie także świetnym wyborem na diecie keto. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z salami, pieczarkami oraz warzywami.
patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką), mikser lub blender
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i suszonym czosnkiem. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy także starty ser gouda.
Pieczarki, papryki, cebulę i oliwki kroimy w plastry, Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, a następnie wylewamy na nie wcześniej przygotowaną masę jajeczną.
Masę smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się lekko ścinać na brzegach, układamy na niej plastry mozzarelli, salami, paprykę słodką i pepperoni, oliwki oraz krążki cebuli.
Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy świeżymi listkami oregano.
Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami. Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.