Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerwoną cebulą i mozzarellą, która smakiem przypomina pizzę. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się także jako danie wielkanocne. Odpowiednia na diecie bezglutenowej oraz ketogenicznej.
patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką), mikser lub blender
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 550
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 878
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 550
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 878
Składniki
Pomidora, papryki, salami i cebulę kroimy w plastry. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy tartą mozzarellę, energicznie mieszamy i wylewamy całość na rozgrzane na patelni masło.
Masę smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się lekko ścinać na brzegach, układamy na niej plastry pomidora, a następnie salami, paprykę słodką i pepperoni, krążki cebuli oraz mini kulki mozzarelli.
Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut.
Gotową frittatę posypujemy świeżymi listkami oregano.
Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami. Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.
Jeśli lubimy ostre dania, to możemy dodać do frittaty więcej papryczek pepperoni lub chili.