Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fuczki to tradycyjne placuszki, które przypominają nieco placki ziemniaczane. Jednak w ich przypadku zamiast ziemniaków, używa się kapusty kiszonej, która nadaje im wyjątkowy aromat i smak. W naszej wersji, fuczki beskidzkie zawierają również mięso mielone, które sprawi, że danie będzie bardziej sycące.
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2642
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2642
Składniki
Kapustę kiszoną pokrój na bardzo drobno, odsącz i przełóż do garnka. Wsyp kminek. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie cała wlana woda powinna wyparować. Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego smaku kapusty, przed gotowaniem możesz ją lekko przepłukać w wodzie.
Boczek pokrój na bardzo drobną kostkę i przesmaż z 1 posiekaną cebulą na odrobinie oleju. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż na złoto drugą cebulę i dodaj tam po chwili mięso mielone. Smaż wszystko razem aż do zarumienienia mięsa. Dopraw solą i pieprzem.
Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko i wodę. Wymieszaj lub zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie dodaj kapustę odciśniętą z nadmiaru soku. Ciasto przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Skwarki z boczku możesz dorzucić do ciasta lub zostawić na koniec do oprószenia placuszków.
Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą dużej łyżki nakładaj ciasto i smaż z każdej strony przez około 3 minuty na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki podawaj z mięsem mielonym, skwarkami lub kwaśną śmietaną i posiekanym na drobno szczypiorkiem. Świetnie smakują także z sosem czosnkowym, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Usmażone placuszki podajemy z sosem. Fuczki są gotowe!