Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka agrestowa z nutą wanilii"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Połowę agrestu przepuść przez sokowirówkę. Moszcz jabłkowy wlej do rondelka i zredukuj do połowy. Dodaj sok z agrestu, cukier, laskę wanilii i gotuj przez kolejnych 20 minut. Podczas gotowania zbieraj z powierzchni pianę (szumuj).
Gęstość będzie właściwa, kiedy po kapnięciu soku na zimny talerzyk kropla natychmiast stężeje. Jeżeli jest rzadka, gotuj jeszcze. Po zagotowaniu odcedź sok i ponownie zagotuj. Dodaj poprzekrawaną na połowy resztę agrestu, pół łyżeczki kwasku i zagotuj.
Gorącą galaretkę wlej do słoików i natychmiast zamknij. Ustaw je dnem do góry.
Czas przygotowania: 80 minutŹródło: TV14