Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka agrestowa z nutą wanilii"
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47747
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165613
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 398
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 102
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47747
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165613
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 398
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 102
Składniki
Połowę agrestu przepuść przez sokowirówkę. Moszcz jabłkowy wlej do rondelka i zredukuj do połowy. Dodaj sok z agrestu, cukier, laskę wanilii i gotuj przez kolejnych 20 minut. Podczas gotowania zbieraj z powierzchni pianę (szumuj).
Gęstość będzie właściwa, kiedy po kapnięciu soku na zimny talerzyk kropla natychmiast stężeje. Jeżeli jest rzadka, gotuj jeszcze. Po zagotowaniu odcedź sok i ponownie zagotuj. Dodaj poprzekrawaną na połowy resztę agrestu, pół łyżeczki kwasku i zagotuj.
Gorącą galaretkę wlej do słoików i natychmiast zamknij. Ustaw je dnem do góry.
Czas przygotowania: 80 minutŹródło: TV14