Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Galaretka z jeżyn"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 48
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 155
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 48
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 155
Składniki
Jeżyny delikatnie umyj i osusz. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jeżyny włóż do garnka, dodaj skórkę oraz sok z cytryny, wino oraz cynamon, wymieszaj. Gotuj 20-30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudź.
Ugotowane owoce przekładaj partiami na sitko i przecieraj, używając drewnianej łyżki. Odmierz otrzymany sok. Na każdą szklankę soku weź 20 dag cukru.
Przełóż do garnka (sok oraz cukier) i podgrzej, a gdy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 15-20 minut. Gorącą galaretkę przelej do czystych wyparzonych słoików. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130° C i pasteryzuj 15-20 minut.
Rada: Inny sposób na wykorzystanie jeżyn to jeżynówki z rumem.
Do garnka włóż 1 kg dojrzałych, starannie umytych jeżyn. Dodaj 50 dag cukru oraz 250 ml wody. Zagotuj, a następnie odstaw na 12 godzin. Po tym czasie zagotuj, ciągle mieszając. Odcedź przez sito, i jeszcze raz zagotuj.
Do gorącego soku dodaj 500 ml rumu, wymieszaj i przecedź przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Gdy nieco przestygnie, przelej do butelek, szczelnie zakręć, odstaw na około sześć miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
100 minut, słoiczek: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie