Do góry

Dania główne Przepis na:

Galaretka z jeżyn

Galaretka z jeżyn

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Galaretka z jeżyn"

Składniki

  • 1 kg jeżyn
  • 150 ml wytrawnego wina (białe lub różowe)
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • cukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżyny delikatnie umyj i osusz. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jeżyny włóż do garnka, dodaj skórkę oraz sok z cytryny, wino oraz cynamon, wymieszaj. Gotuj 20-30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudź.

  2. Ugotowane owoce przekładaj partiami na sitko i przecieraj, używając drewnianej łyżki. Odmierz otrzymany sok. Na każdą szklankę soku weź 20 dag cukru.

  3. Przełóż do garnka (sok oraz cukier) i podgrzej, a gdy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 15-20 minut. Gorącą galaretkę przelej do czystych wyparzonych słoików. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130° C i pasteryzuj 15-20 minut.

  4. Rada: Inny sposób na wykorzystanie jeżyn to jeżynówki z rumem.

  5. Do garnka włóż 1 kg dojrzałych, starannie umytych jeżyn. Dodaj 50 dag cukru oraz 250 ml wody. Zagotuj, a następnie odstaw na 12 godzin. Po tym czasie zagotuj, ciągle mieszając. Odcedź przez sito, i jeszcze raz zagotuj.

  6. Do gorącego soku dodaj 500 ml rumu, wymieszaj i przecedź przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Gdy nieco przestygnie, przelej do butelek, szczelnie zakręć, odstaw na około sześć miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.

  7. 100 minut, słoiczek: 340 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń