Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 43
Dodano: 23.08.2009
Odsłon: 13568
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
cebulę kroimy w krążki, grubą kostkę lub piórka - jak chcemy (byle nie w drobną kostkę)
marchew kroimy w plastry (nie za grube)
boczek kroimy w kostkę (może być grubsza)
do sporego garnka wlewamy oliwę, olej lub smalec tak, aby na 0,5cm zakrywało dno i MOCNO ROZGRZEWAMY
na MOCNO ROZGRZANĄ (skwierczy) oliwę wrzucamy boczek i smażymy na dużym ogniu (czasem mieszając) , aż złapie złoty kolor
w rzucamy cebulę oraz marchew i smażymy na dużym ogniu przez około 1 min.
wszystko podlewamy 1/2 szklanki wina, piwa lub wody i ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, dodajemy 2-3łyżki słodkiej, sproszkowanej papryki, dusimy pod przykryciem co chwilę MIESZAJĄC ( !!! OD TERAZ NIE MOŻE SIĘ PRZYPALIĆ!!! )
kiedy cebula i boczek się duszą: paprykę słodką przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski lub grubszą kostkę
kiełbasę kroimy w plastry
ostrą papryczkę przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, dość drobno kroimy
czosnek rozgniatamy lub drobno kroimy
pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w plastry lub nie za grube ćwiartki
wszystko wrzucamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, co chwilę MIESZAJĄC przez około 15-20min.
ziemniaki myjemy, obieramy kroimy w plastry (nie za grube);
wrzucamy ziemniaki do garnka i dusimy aż na wpół zmiękną
DOPIERO! kiedy ziemniaki są na wpół miękkie potrawę solimy pieprzymy, doprawiamy wegetą i ostrą sproszkowaną papryką - potrawa powinna być pikantna (rada dla nie kucharzy: doprawiamy małymi ilościami za każdym razem mieszając i dopiero próbując, ale nie łyżką którą daliśmy przyprawę!!!)
dusimy na wolnym ogniu, mieszając, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, następnie dajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia i dusimy jeszcze z 5-10min
podajemy w głębokim talerzu (można z chlebem) najlepiej do "jasnego, pełnego"
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Elkamor 27 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Dal m,nie osobiście Wegeta psuje i zresztą nikt z domowników nie lubi potraw z jej dodatkiem,ale ile ludzi tyle smaków.Zresztą gotuje taka potrawę już od dawna.Pozdrawiam
0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 23 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ciekawy pomysł, dodaję do ulubionych ;) Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz