Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-08-2009
ŁATWO i SMACZNIE, nie może się nie udać. Danie jednogarnkowe, za każdym razem smakuje troszkę inaczej (zależy od produktów). Dobre na biwaku i dla zapracowanych. Jeśli "w tygodniu" mamy mało czasu na gotowanie, polecam zrobić więcej - doskonale nadaje się w słoiki "na weki" - tylko podgrzać. Do przygotowania nawet dla największych kuchennych ignorantów. I chociaż mało wystawne to smakuje przednio, a najlepiej ze szklaneczką złotego, pienistego napoju.
Przepis dnia
Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...
Odsłon: 18292
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1382
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1154
Przepis dnia
Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...
Odsłon: 18292
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1382
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1154
Składniki
cebulę kroimy w krążki, grubą kostkę lub piórka - jak chcemy (byle nie w drobną kostkę)
marchew kroimy w plastry (nie za grube)
boczek kroimy w kostkę (może być grubsza)
do sporego garnka wlewamy oliwę, olej lub smalec tak, aby na 0,5cm zakrywało dno i MOCNO ROZGRZEWAMY
na MOCNO ROZGRZANĄ (skwierczy) oliwę wrzucamy boczek i smażymy na dużym ogniu (czasem mieszając) , aż złapie złoty kolor
w rzucamy cebulę oraz marchew i smażymy na dużym ogniu przez około 1 min.
wszystko podlewamy 1/2 szklanki wina, piwa lub wody i ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, dodajemy 2-3łyżki słodkiej, sproszkowanej papryki, dusimy pod przykryciem co chwilę MIESZAJĄC ( !!! OD TERAZ NIE MOŻE SIĘ PRZYPALIĆ!!! )
kiedy cebula i boczek się duszą: paprykę słodką przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski lub grubszą kostkę
kiełbasę kroimy w plastry
ostrą papryczkę przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, dość drobno kroimy
czosnek rozgniatamy lub drobno kroimy
pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w plastry lub nie za grube ćwiartki
wszystko wrzucamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, co chwilę MIESZAJĄC przez około 15-20min.
ziemniaki myjemy, obieramy kroimy w plastry (nie za grube);
wrzucamy ziemniaki do garnka i dusimy aż na wpół zmiękną
DOPIERO! kiedy ziemniaki są na wpół miękkie potrawę solimy pieprzymy, doprawiamy wegetą i ostrą sproszkowaną papryką - potrawa powinna być pikantna (rada dla nie kucharzy: doprawiamy małymi ilościami za każdym razem mieszając i dopiero próbując, ale nie łyżką którą daliśmy przyprawę!!!)
dusimy na wolnym ogniu, mieszając, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, następnie dajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia i dusimy jeszcze z 5-10min
podajemy w głębokim talerzu (można z chlebem) najlepiej do "jasnego, pełnego"