Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gęś z owocami po poznańsku
  • Dania główne
  • Przepis na

Gęś z owocami po poznańsku

09.11.2023 Odsłon: 1513
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
wałek
wałek

Na św. Marcina w Poznaniu tradycyjnie podaje się gęsinę z jabłkami, pieczoną w ziołach. Do niej pyzy drożdżowe i modra kapusta, ale można podać gąskę z ziemniakami i buraczkami. Też będzie smacznie.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (10)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20051

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1017

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 647

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 570

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 32111

do 60 min 60 min
36
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 305

do 15 min 15 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20051

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1017

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 647

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 570

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 32111

do 60 min 60 min
36
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 305

do 15 min 15 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gęś z owocami po poznańsku
Autor:
wałek
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • podwójna pierś z gęsi ze skórą (60 dkg)
  • solanka – 1l wody1 łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 jabłko twarde, winne
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
1

Dzień przed pieczeniem gęsi moczymy ją w solance i trzymamy w chłodnym miejscu (np. w lodówce).

2

Rano przed pieczeniem, wyciągamy gęś z solanki, osuszamy, rozdzielamy na dwie porcje i nacinamy skórkę w kratkę, tak aby nie ponacinać mięsa. Nacieramy piersi majerankiem, tymiankiem, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem od wewnątrz. Dobrze natartą gąskę odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie układamy piersi gęsie na zimnej patelni skórką do dołu, włączamy ogień i pomału rumienimy je wytapiając jednocześnie tłuszcz. Nadmiar tłuszczu odlewamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i dalej wysmażamy piersi, aż do mocnego przyrumienienia skóry.

3

Tak przygotowane mięso przekładamy do brytfanny z odlanym tłuszczem, skórą do dołu. Dorzucamy jabłka pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki. Zlewamy resztę tłuszczu z patelni do brytfanny, podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywam pokrywą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 1,5 godziny. Piętnaście minut przed wyjęciem odkrywamy pokrywę brytfanny i dopiekamy mięso odkryte.

4

Gęś z owocami po poznańsku gotowa!

5

Nasze rady: Gęś jest dosyć tłusta, nie potrzeba dodawać żadnego innego tłuszczu do jej pieczenia. Mięso moczone w solance nie musi już być solone w trakcie pieczenia. Jeśli zostaną nam resztki mięsa gęsiego z obiadu, nie odgrzewamy ich, bo będą twarde i suche. Lepiej wykorzystajmy je do sałatki. Gęś lubi być pieczona w niezbyt wysokiej temperaturze-160 °C jest dla niej odpowiednia.

6

Z wielkopolskich tradycji. Gęsina na św. Marcina. Św. Marcin był rzymskim legionistą, żyjącym w IV w n .e . Po swoim nawróceniu został pustelnikiem, a ostatecznie biskupem Tours. W tym czasie na terenach dzisiejszej Francji rozkwitały pierwsze winnice, ich właściciele obrali sobie za patrona biskupa Marcina. Atrybutami świętego są płaszcz, dzban i gęś. Dlaczego gęś? Ano, zbiory wina, czyli winobranie świętowano pijąc młode wino i jadając pieczone z jabłkami gęsi. Gęsina jest najlepsza w listopadzie i grudniu o czym mówi nam przysłowie: ” Na św. Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna.” Ze św. Marcinem wiąże się legenda, która głosi, że będąc skromnym sługą bożym nie bardzo chciał zostać biskupem. Ukrył się więc przed wysłannikami papieża, którzy mieli go wynieść do tej godności, lecz jego kryjówkę zdradziły gęsi. Święty Marcin przyjął sakrę, a 11 listopada jada się gęsi na pamiątkę tego wydarzenia. W Wielkopolsce tradycja pieczenia gęsi na św. Marcina jest bardzo silna. 11 listopada w Poznaniu obchodzi się nie tylko Dzień Niepodległości, ale również dzień św. Marcina, patrona najważniejszej ulicy w mieście, której historia sięga XII w. Organizowane są pochody ze „św. Marcinem” na czele, festyny i jarmarki. Na Św. Marcinie( ulicy) można zjeść pyszne rogale marcińskie – specjał regionalny, a na starym rynku gęsinę przyrządzoną przez poznańskich kuchmistrzów. Warto w tym dniu odwiedzić Poznań.

7

Zaraz po wojnie, ku rozpaczy Poznaniaków ulicę Św. Marcina władze komunistyczne przemianowały na Armii Czerwonej. Na szczęście w 1989 r wrócono do dawnej nazwy i pięknych obchodów Dnia Niepodległości i Dnia Św. Marcina.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki