Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsta ogórkowa z mięsną wkładką

Gęsta ogórkowa z mięsną wkładką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18994

Dodano:

Odsłon: 23

Przepis wart wypróbowania: "Gęsta ogórkowa z mięsną wkładką"

Składniki

  • 1/2 kg karkówki
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 szkl. kaszy pęczak
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (ok. 8 szklanek). Dodaję liście laurowe i ziele angielskie, gotuję około godziny na średnim ogniu pod przykryciem, usuwając co jakiś czas tworzące się szumowiny.

  2. Po tym czasie mięso wyjmuję, lekko studzę i za pomocą widelca dzielę je na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien).

  3. Kaszę pęczak gotuję w posolonej wodzie 5 minut krócej, niż zalecane jest to na opakowaniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, a ogórki drobno siekam. Cebulę i marchewkę obieram. Cebulę tnę w kosteczkę, a marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach.

  4. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Szklę na nim cebulę, wsypuję marchewkę i smażę 3–4 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i wszystko przekładam do wywaru mięsnego.

  5. Dodaję również pokrojone w kost kę ziemniaki. Gotuję, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dokładam kiszone ogórki (wraz z sokiem, który wytworzył się podczas krojenia), rozdrobnione mięso oraz ugotowaną kaszę pęczak. Zupę mocno podgrzewam, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń