Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęsta ogórkowa z mięsną wkładką"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34700
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34700
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (ok. 8 szklanek). Dodaję liście laurowe i ziele angielskie, gotuję około godziny na średnim ogniu pod przykryciem, usuwając co jakiś czas tworzące się szumowiny.
Po tym czasie mięso wyjmuję, lekko studzę i za pomocą widelca dzielę je na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien).
Kaszę pęczak gotuję w posolonej wodzie 5 minut krócej, niż zalecane jest to na opakowaniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, a ogórki drobno siekam. Cebulę i marchewkę obieram. Cebulę tnę w kosteczkę, a marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Szklę na nim cebulę, wsypuję marchewkę i smażę 3–4 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i wszystko przekładam do wywaru mięsnego.
Dodaję również pokrojone w kost kę ziemniaki. Gotuję, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dokładam kiszone ogórki (wraz z sokiem, który wytworzył się podczas krojenia), rozdrobnione mięso oraz ugotowaną kaszę pęczak. Zupę mocno podgrzewam, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.Źródło: Tina