Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęsty krem serowy z makaronem"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1057
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1057
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 530 kcal, cena 3 zł
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Por dokładnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie drobno poszatkuj. Wrzuć do naczynia z rozgrzanym masłem. Oprósz solą, przesmaż mieszając.
Gdy por zrobi się szklisty, oprósz go mąką, wymieszaj. Zasmaż, nie rumieniąc mąki. Wlej gorący wywar (lub bulion jarzynowy z kostki). Gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Ser żółty zetrzyj na tar ce jarzynowej o dużych oczkach. Jeśli jest zbyt miękki, włóż go na kilkanaście minut do zamrażarki. Ser pleśniowy rozdrobnij widelcem, po krusz w palcach lub również zetrzyj na tarce.
Obydwa rodzaje serów dodaj do zupy. Gotuj 5 minut. W osobnym garnku zagrzej wodę z so lą, wrzuć makaron. Ugotuj według przepisu na opa kowaniu, odlej.
Śmietanę zahartuj odrobiną soli, rozmieszaj z 1-2 chochelkami zupy. Wlej do garnka. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Podawaj razem z makaronem.Źródło: Świat kobiety