Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsty krem serowy z makaronem

Gęsty krem serowy z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 13

Przepis wart wypróbowania: "Gęsty krem serowy z makaronem"

Składniki

  • 4 łyżki masła
  • kawałek pora
  • 3 łyżki mąki
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • po 10 dag twardego sera żółtego i sera z niebieską pleśnią
  • 10 dag makaronu typu wstążki
  • 2 szklanki gęstej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 30 min; porcja – 530 kcal, cena 3 zł

  2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Por dokładnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie drobno poszatkuj. Wrzuć do naczynia z rozgrzanym masłem. Oprósz solą, przesmaż mieszając.

  3. Gdy por zrobi się szklisty, oprósz go mąką, wymieszaj. Zasmaż, nie rumieniąc mąki. Wlej gorący wywar (lub bulion jarzynowy z kostki). Gotuj na małym ogniu około 5 minut.

  4. Ser żółty zetrzyj na tar ce jarzynowej o dużych oczkach. Jeśli jest zbyt miękki, włóż go na kilkanaście minut do zamrażarki. Ser pleśniowy rozdrobnij widelcem, po krusz w palcach lub również zetrzyj na tarce.

  5. Obydwa rodzaje serów dodaj do zupy. Gotuj 5 minut. W osobnym garnku zagrzej wodę z so lą, wrzuć makaron. Ugotuj według przepisu na opa kowaniu, odlej.

  6. Śmietanę zahartuj odrobiną soli, rozmieszaj z 1-2 chochelkami zupy. Wlej do garnka. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Podawaj razem z makaronem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń