Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gładka botwinka z ogórkiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Jak to zrobić?
Odetnij natkę od buraczków, dokładnie ją umyj i pokrój w dwucentymetrowe paski. Gotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy tylko zawrze, zakwaś sokiem z cytryny lub kilkoma kroplami czerwonego octu winnego. Dzięki temu zupa nie straci żywego koloru.
Umyj buraczki z botwinką. Posiekaj. Zalej zimną wodą, tak by przykryła warzywa. Gotuj ok. 20 minut. Odcedź. Będziemy potrzebować tylko czerwonego wywaru.
Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudź.
Dodaj jogurt albo kefir. Wstaw na godzinę do lodówki. Nalej do talerzy. Dodaj pokruszony ser. Ozdób koperkiem i plastrem świeżego ogórka (możesz go też pokroić w kostkę i dodać do chłodnika).Źródło: Olivia