Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gnocchi z batatów"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Bataty umyj i ugotuj w dużej ilości wody. Odcedź, opłucz pod zimną wodą i obierz ze skórki. Przetrzyj na gładką masę i odstaw. Gdy masa wystygnie, wymieszaj ją z łyżeczką soli, dodaj jajko i mąkę, całość zmiksuj.
Na stolnicy wysypanej mąką uformuj wałek i pokrój go na 1,5 cm kawałki. Każdy spłaszcz widelcem. Dużą ilość posolonej wody wlej do rondla i zagotuj. Porcjami wrzucaj kluski i gotuj 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzej oliwę. Usmaż gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodaj pokrojone pomidory i całość lekko podsmaż.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie ułóż na czterech talerzach, posyp rukolą, startym parmezanem i posiekanymi pistacjami.Źródło: Na żywo