Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki

Gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 1268

Dodano:

Odsłon: 318

Wegetariańskie gołąbki z kapusty pekińskiej z farszem z kaszy bulgur i warzyw.

Składniki

  • Kapusta pekińska około 1 kg
  • Marchewka duża 1 szt.
  • Seler 1/4 szt.
  • Cukinia 1 szt.
  • Kasza bulgur 200 g
  • Cząber 1 łyżeczka
  • Czosnek niedźwiedzi 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Przyprawa do zup w płynie
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

  2. Marchewkę i seler obrać i umyć, cukinię tylko umyć. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić pod przykryciem z dodatkiem soli i dwóch łyżek oleju przez około 15 minut.

  3. Jarzyny zdjąć z płyty grzewczej, dodać do nich kaszę, czosnek niedźwiedzi, cząber i pieprz, wymieszać i odstawić.

  4. Z kapusty odciąć białą końcówkę, liście umyć pod bieżącą wodą.

  5. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko olejem. Każdy liść nadłamać w dwóch lub trzech miejscach, nałożyć na niego łyżkę farszu, zawinąć i ułożyć w naczyniu.

  6. Po przygotowaniu wszystkich gołąbków i ułożeniu ich w naczyniu skropić je przyprawą do zup.

  7. Zapiekać pod przykryciem w temperaturze około 190 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń