Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wariacja na temat gołąbków: gołąbki bez zawijania z dodatkiem pieczarek, z tradycyjną kapustą zamienioną na kiszoną zapiekane w sosie pomidorowym. Smacznie i prosto:)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116945
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8024
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1644
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116945
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8024
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1644
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Składniki
Cebulę i pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Odstawiamy. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/ i drobno siekamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, kapustę kiszoną, wsypujemy surowy ryż, wbijamy 1 jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wyrabiamy. Na patelnię, na której smażyliśmy pieczarki wlewamy olej i rozgrzewamy. Z masy gołąbkowej formujemy pulpety, obtaczamy w rozmąconych jajkach, następnie w bułce tartej a potem smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Koncentrat pomidorowy i kostki bulionowe mieszamy w ciepłej wodzie i wlewamy do gołąbków - zalewy powinno być tyle by gołąbki były całkowicie przykryte. Do sosu możemy dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 1 godz. - w zależności od tego jak duże pulpety zrobiliśmy.
Oszukane gołąbki najlepiej smakują na ciepło ale na zimno są równie dobre:)