Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą

Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 3785

Dodano:

Odsłon: 940

Moja wariacja na temat gołąbków: gołąbki bez zawijania z dodatkiem pieczarek, z tradycyjną kapustą zamienioną na kiszoną zapiekane w sosie pomidorowym. Smacznie i prosto:)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 80 dag
  • ryż suchy 1 szklanka
  • kapusta kiszona 50 dag
  • pieczarki 25 dag
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 20 dag
  • kostki bulionowe 2 szt
  • jajko 3 szt
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą

Przygotowanie

  1. Cebulę i pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Odstawiamy.
    Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/ i drobno siekamy.
    Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, kapustę kiszoną, wsypujemy surowy ryż, wbijamy 1 jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wyrabiamy.
    Na patelnię, na której smażyliśmy pieczarki wlewamy olej i rozgrzewamy. Z masy gołąbkowej formujemy pulpety, obtaczamy w rozmąconych jajkach, następnie w bułce tartej a potem smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym.

  2. Koncentrat pomidorowy i kostki bulionowe mieszamy w ciepłej wodzie i wlewamy do gołąbków - zalewy powinno być tyle by gołąbki były całkowicie przykryte. Do sosu możemy dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty.
    Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 1 godz. - w zależności od tego jak duże pulpety zrobiliśmy.

  3. Oszukane gołąbki najlepiej smakują na ciepło ale na zimno są równie dobre:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń