Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie gołąbki z dodatkiem aromatycznych przypraw kuminu, mięty, a zamiast koncentratu pomidorowego soku z cytryny. Z przyprawami które na pewno dobre są na trawienie i z dużą ilością zdrowego czosnku. Kumin ze swoim korzennym, aromatycznym trochę ostrym smakiem doskonale pasuje do tego dania nadając mu ten orientalny smak. Mięta dodaje charakterystycznego aromatycznego,świeżego smaku. Gołąbki można podać z jogurtem, sosem pomidorowym, ale są też dobre jako samodzielne danie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5309
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5309
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
Kapustę włożyć do dużego garnka z wrzątkiem i gotować na małym ogniu do tej pory aż liście zaczynają robić się miękkie będą swobodnie odchodzić. Wycinać po kolei liście nożem i odkładać na talerz.
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować , przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę usmażyć na tłuszczu i dodać do farszu. Dodać kumin, sól pieprz. Odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia) Dno naczynia do zapiekania wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć ciasno jedno przy drugim gołąbki. Przykryć liscmi z kapusty.
Do bulionu dodać mięte przeciśnięty przez praskę czosnek wyciśnięty sok z cytryny. Zalać nim gołąbki. Włożyć do piekarnika podgrzanym do 175°C na 60-80 minut aż kapusta będzie miękka