Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie gołąbki z dodatkiem aromatycznych przypraw kuminu, mięty, a zamiast koncentratu pomidorowego soku z cytryny. Z przyprawami które na pewno dobre są na trawienie i z dużą ilością zdrowego czosnku. Kumin ze swoim korzennym, aromatycznym trochę ostrym smakiem doskonale pasuje do tego dania nadając mu ten orientalny smak. Mięta dodaje charakterystycznego aromatycznego,świeżego smaku. Gołąbki można podać z jogurtem, sosem pomidorowym, ale są też dobre jako samodzielne danie.
Kapustę włożyć do dużego garnka z wrzątkiem i gotować na małym ogniu do tej pory aż liście zaczynają robić się miękkie będą swobodnie odchodzić. Wycinać po kolei liście nożem i odkładać na talerz.
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować , przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę usmażyć na tłuszczu i dodać do farszu. Dodać kumin, sól pieprz. Odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia) Dno naczynia do zapiekania wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć ciasno jedno przy drugim gołąbki. Przykryć liscmi z kapusty.
Do bulionu dodać mięte przeciśnięty przez praskę czosnek wyciśnięty sok z cytryny. Zalać nim gołąbki. Włożyć do piekarnika podgrzanym do 175°C na 60-80 minut aż kapusta będzie miękka
Uwielbiamy orientalne eksperymenty w kuchni. Ten zapach, który unosi się po c...
Odsłon: 1599
Orient kojarzy się przede wszystkim z bogactwem smaków i przypraw. Orientalna...
Odsłon: 2888
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 80
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 87
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 46
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 509
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 80
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 87
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 46
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 509
Składniki
Kapustę włożyć do dużego garnka z wrzątkiem i gotować na małym ogniu do tej pory aż liście zaczynają robić się miękkie będą swobodnie odchodzić. Wycinać po kolei liście nożem i odkładać na talerz.
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować , przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę usmażyć na tłuszczu i dodać do farszu. Dodać kumin, sól pieprz. Odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia) Dno naczynia do zapiekania wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć ciasno jedno przy drugim gołąbki. Przykryć liscmi z kapusty.
Do bulionu dodać mięte przeciśnięty przez praskę czosnek wyciśnięty sok z cytryny. Zalać nim gołąbki. Włożyć do piekarnika podgrzanym do 175°C na 60-80 minut aż kapusta będzie miękka
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Dania główne
Zapiekanka Rozmaitości
Dania główne
Zapiekanka gospodarska
Dania główne
Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Polędwica wieprzowa w wiosenno-letnich ziołach: lubczyk, natka pietruszki, ba...
Odsłon: 48
Zapiekanka Rozmaitości
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 93