Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cechą charakterystyczną tego dania jest duszenie wszystkich składników w aromatycznym, pomidorowym sosie na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Dzięki temu całość jest jeszcze bardziej wyrazista. Wszystkie składniki idealnie łączą się ze sobą, tworząc perfekcyjne połączenie smaków, tekstur oraz składników odżywczych w każdym kęsie. Marchewka i papryka nadają nuty słodyczy, którą możesz przełamać - jeśli chcesz - szczyptą chili lub ostrej papryki.
Przepis sugeruje młodą kapustę, ponieważ jest bardziej miękka i delikatniejsza, co ułatwia jej poszatkowanie i mieszanie z farszem. Jeśli użyjesz starszej kapusty, upewnij się, że jest dobrze posiekana i odpowiednio sparzona wrzątkiem, a następnie dokładnie odciśnięta, aby farsz nie był zbyt wodnisty. Jeśli nie dysponujesz młodą kapustą, użyj jej w klasycznej formie, by zawinąć kotlety z ryżu i mięsa - dzięki temu będziesz mieć pewność, że gołąbki nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Jeśli mimo wszystko chcesz przygotować prostszą wersję tego dania, poszatkowane liście posól i odstaw na chwilę, by zmiękły i puściły sok, który następnie musisz bardzo dobrze odcisnąć. Ciekawą wersją tego dania będą też gołąbki z dodatkiem kapusty pekińskiej.
Mięso mielone z łopatki wieprzowej jest polecane ze względu na odpowiednią zawartość tłuszczu, który sprawia, że danie jest soczyste i wilgotne wewnątrz. Można jednak użyć mieszanki mięsa wieprzowo-wołowego, które jest bardzo popularne w przygotowywaniu chociażby klasycznych kotletów mielonych. Z powodzeniem użyjesz też mięsa drobiowego, jeśli wolisz mniej tłuste potrawy, ale pamiętaj, że gołąbki z kurczakiem lub indykiem będą bardziej suche i mogą wymagać podania z większą ilością sosu.
Jeśli zdecydujesz się zawijać gołąbki po cygańsku w kapustę, nie musisz tak mocno przejmować się tym, czy farsz jest bardziej czy mniej zbity. Jego kształt utrzymują dobrze ściśnięte liście. Jeśli jednak chcesz piec je z poszatkowaną kapustą wewnątrz, niezbędne staje się dodanie chociażby jednego jajka, które zadziała jak spoiwo. Pamiętaj, że w farszu znajdują się też inne warzywa, które będą puszczać płyn i mogą sprawić, że te szybkie gołąbki zaczną się rozpadać w trakcie obróbki cieplnej.
Przepis na te gołąbki z mięsem i ryżem wskazuje, że najlepiej użyć marchewki, cebuli i papryki. Są to warzywa, które zawierają stosunkowo mało wody, szczególnie jeśli są starsze. Ma to kluczowe znaczenie dla późniejszego formowania farszu. Jeśli chcesz go urozmaicić, możesz też dodać:
Unikaj warzyw bardzo bogatych w wodę, takich jak cukinia. Smak lepiej jest wzbogacić solidną porcją przypraw. Dodaj paprykę wędzoną, majeranek, czosnek.
Pomidory świetnie komponują się do mięsa mielonego i oddają mu dużo swojego aromatu. Dlatego ważne jest, by sos był przyrządzony z najwyższej jakości składników - bulionu i passaty. Omijaj koncentraty pomidorowe, bo niepotrzebnie zakwaszą danie. Dodatek przesmażonych na oliwie warzyw wzmocni aromat farszu zawiniętego w liście kapusty. Nie żałuj też liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku czy bazylii. Pamiętaj, by przygotować na tyle dużo sosu pomidorowego, żeby przykrywał wszystkie gołąbki w naczyniu żaroodpornym, gdyż mięso musi się w nim upiec.
Jeśli wyszły ci zbyt suche gołąbki cygańskie, przyczyn możesz szukać w kilku miejscach. Po pierwsze, użycie zbyt chudego mięsa sprawia, że farsz staje się zbity i wysuszony w środku - ugotowany al dente ryż wchłania resztki płynu i nie pozostawia niczego wewnątrz. Kolejną przyczyną jest pieczenie bez przykrycia, szczególnie jeśli danie jest zalane sosem w znikomej ilości. Folia aluminiowa i duża ilość bulionu są kluczowe dla prawidłowego pieczenia. Gotowość gołąbków możesz sprawdzić już po 45 minutach, by ich nie przeciągnać, co także może negatywnie wpłynąć na soczystość farszu.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 922
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 922
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Ugotuj ryż al dente w osolonej wodzie. Umyj kapustę, zdejmij z niej zewnętrzne, uszkodzone liście, wytnij głąb. Umieść kapustę we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gotuj przez 7-9 minut. Wyjmij kapustę z wody i oddziel największe liście kapusty od siebie. Najgrubsze nerwy liściowe lekko rozbij tłuczkiem lub wytnij tak, by nie rozerwać liści.
Umyj warzywa. Marchewkę i cebule obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój dość drobno cebule i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce. Podduś warzywa na oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Oddziel 1/3 porcji. Do reszty dodaj passatę pomidorową i bulion warzywny. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i ryżem. Dodaj około 1/3 warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Niewielkie porcje uzyskanej masy nakładaj na środek zblanszowanych liści kapusty. Zawiń je tak, by uformować gołąbki.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej część sosu. Ułóż w naczyniu gołąbki i zalej resztą sosu. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Podawaj gołąbki po cygańsku z ziemniaczanym purée. Mogą też stanowić samodzielne danie.