Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gołąbki po cygańsku
  • Dania główne
  • Przepis na

Gołąbki po cygańsku

21.10.2025 Odsłon: 10731
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Gołąbki po cygańsku - czym różnią się w smaku? 

Cechą charakterystyczną tego dania jest duszenie wszystkich składników w aromatycznym, pomidorowym sosie na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Dzięki temu całość jest jeszcze bardziej wyrazista. Wszystkie składniki idealnie łączą się ze sobą, tworząc perfekcyjne połączenie smaków, tekstur oraz składników odżywczych w każdym kęsie. Marchewka i papryka nadają nuty słodyczy, którą możesz przełamać - jeśli chcesz - szczyptą chili lub ostrej papryki. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Gołąbki cygańskie - jakiej kapusty użyć? 

Przepis sugeruje młodą kapustę, ponieważ jest bardziej miękka i delikatniejsza, co ułatwia jej poszatkowanie i mieszanie z farszem. Jeśli użyjesz starszej kapusty, upewnij się, że jest dobrze posiekana i odpowiednio sparzona wrzątkiem, a następnie dokładnie odciśnięta, aby farsz nie był zbyt wodnisty. Jeśli nie dysponujesz młodą kapustą, użyj jej w klasycznej formie, by zawinąć kotlety z ryżu i mięsa - dzięki temu będziesz mieć pewność, że gołąbki nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Jeśli mimo wszystko chcesz przygotować prostszą wersję tego dania, poszatkowane liście posól i odstaw na chwilę, by zmiękły i puściły sok, który następnie musisz bardzo dobrze odcisnąć. Ciekawą wersją tego dania będą też gołąbki z dodatkiem kapusty pekińskiej. 

Jak się robi gołąbki, czyli wybierz odpowiednie mięso 

Mięso mielone z łopatki wieprzowej jest polecane ze względu na odpowiednią zawartość tłuszczu, który sprawia, że danie jest soczyste i wilgotne wewnątrz. Można jednak użyć mieszanki mięsa wieprzowo-wołowego, które jest bardzo popularne w przygotowywaniu chociażby klasycznych kotletów mielonych. Z powodzeniem użyjesz też mięsa drobiowego, jeśli wolisz mniej tłuste potrawy, ale pamiętaj, że gołąbki z kurczakiem lub indykiem będą bardziej suche i mogą wymagać podania z większą ilością sosu. 

Szybkie gołąbki - co zrobić, my masa była zwarta? 

Jeśli zdecydujesz się zawijać gołąbki po cygańsku w kapustę, nie musisz tak mocno przejmować się tym, czy farsz jest bardziej czy mniej zbity. Jego kształt utrzymują dobrze ściśnięte liście. Jeśli jednak chcesz piec je z poszatkowaną kapustą wewnątrz, niezbędne staje się dodanie chociażby jednego jajka, które zadziała jak spoiwo. Pamiętaj, że w farszu znajdują się też inne warzywa, które będą puszczać płyn i mogą sprawić, że te szybkie gołąbki zaczną się rozpadać w trakcie obróbki cieplnej. 

Jakie warzywa do farszu sprawdzą się najlepiej? 

Przepis na te gołąbki z mięsem i ryżem wskazuje, że najlepiej użyć marchewki, cebuli i papryki. Są to warzywa, które zawierają stosunkowo mało wody, szczególnie jeśli są starsze. Ma to kluczowe znaczenie dla późniejszego formowania farszu. Jeśli chcesz go urozmaicić, możesz też dodać: 

  • pietruszkę, 
  • jarmuż, 
  • por. 

Unikaj warzyw bardzo bogatych w wodę, takich jak cukinia. Smak lepiej jest wzbogacić solidną porcją przypraw. Dodaj paprykę wędzoną, majeranek, czosnek. 

Sos pomidorowy z warzywami jako kluczowy składnik gołąbków po cygańsku 

Pomidory świetnie komponują się do mięsa mielonego i oddają mu dużo swojego aromatu. Dlatego ważne jest, by sos był przyrządzony z najwyższej jakości składników - bulionu i passaty. Omijaj koncentraty pomidorowe, bo niepotrzebnie zakwaszą danie. Dodatek przesmażonych na oliwie warzyw wzmocni aromat farszu zawiniętego w liście kapusty. Nie żałuj też liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku czy bazylii. Pamiętaj, by przygotować na tyle dużo sosu pomidorowego, żeby przykrywał wszystkie gołąbki w naczyniu żaroodpornym, gdyż mięso musi się w nim upiec. 

Dlaczego gołąbki wyszły suche? 

Jeśli wyszły ci zbyt suche gołąbki cygańskie, przyczyn możesz szukać w kilku miejscach. Po pierwsze, użycie zbyt chudego mięsa sprawia, że farsz staje się zbity i wysuszony w środku - ugotowany al dente ryż wchłania resztki płynu i nie pozostawia niczego wewnątrz. Kolejną przyczyną jest pieczenie bez przykrycia, szczególnie jeśli danie jest zalane sosem w znikomej ilości. Folia aluminiowa i duża ilość bulionu są kluczowe dla prawidłowego pieczenia. Gotowość gołąbków możesz sprawdzić już po 45 minutach, by ich nie przeciągnać, co także może negatywnie wpłynąć na soczystość farszu. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 387

do 60 min 60 min
3
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 350

do 60 min 60 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170137

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 667

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10716

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3386

do 30 min 30 min
21
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 387

do 60 min 60 min
3
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 350

do 60 min 60 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170137

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 667

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10716

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3386

do 30 min 30 min
21
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gołąbki po cygańsku
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg młodej białej kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki)
  • 1o0 g ryżu (suchego)
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (sproszkowanej)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (sproszkowanej)
  • sól, pieprz (do smaku)
  • olej (do smażenia)
Sposób przygotowania:
1

Ugotuj ryż al dente w osolonej wodzie. Umyj kapustę, zdejmij z niej zewnętrzne, uszkodzone liście, wytnij głąb. Umieść kapustę we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gotuj przez 7-9 minut. Wyjmij kapustę z wody i oddziel największe liście kapusty od siebie. Najgrubsze nerwy liściowe lekko rozbij tłuczkiem lub wytnij tak, by nie rozerwać liści.

2

Umyj warzywa. Marchewkę i cebule obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój dość drobno cebule i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce. Podduś warzywa na oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Oddziel 1/3 porcji. Do reszty dodaj passatę pomidorową i bulion warzywny. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3

W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i ryżem. Dodaj około 1/3 warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Niewielkie porcje uzyskanej masy nakładaj na środek zblanszowanych liści kapusty. Zawiń je tak, by uformować gołąbki.

4

Na dno naczynia żaroodpornego wylej część sosu. Ułóż w naczyniu gołąbki i zalej resztą sosu. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Podawaj gołąbki po cygańsku z ziemniaczanym purée. Mogą też stanowić samodzielne danie.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki