Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki po cygańsku to danie dla leniwych – farszu nie zawija się pracowicie w kapustę, lecz kapustę wkrawa do farszu. Miłośnicy tradycyjnego wariantu mogą pokusić się o jego przygotowanie w cygańskim stylu – z klasycznie wykorzystanymi liśćmi kapusty, ale z dodatkiem aromatycznych warzyw.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 708
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 708
Składniki
Ugotuj ryż al dente w osolonej wodzie. Umyj kapustę, zdejmij z niej zewnętrzne, uszkodzone liście, wytnij głąb. Umieść kapustę we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gotuj przez 7-9 minut. Wyjmij kapustę z wody i oddziel największe liście kapusty od siebie. Najgrubsze nerwy liściowe lekko rozbij tłuczkiem lub wytnij tak, by nie rozerwać liści.
Umyj warzywa. Marchewkę i cebule obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój dość drobno cebule i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce. Podduś warzywa na oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Oddziel 1/3 porcji. Do reszty dodaj passatę pomidorową i bulion warzywny. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i ryżem. Dodaj około 1/3 warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Niewielkie porcje uzyskanej masy nakładaj na środek zblanszowanych liści kapusty. Zawiń je tak, by uformować gołąbki.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej część sosu. Ułóż w naczyniu gołąbki i zalej resztą sosu. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Podawaj gołąbki po cygańsku z ziemniaczanym purée. Mogą też stanowić samodzielne danie.