Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cechą charakterystyczną tego dania jest duszenie wszystkich składników w aromatycznym, pomidorowym sosie na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Dzięki temu całość jest jeszcze bardziej wyrazista. Wszystkie składniki idealnie łączą się ze sobą, tworząc perfekcyjne połączenie smaków, tekstur oraz składników odżywczych w każdym kęsie. Marchewka i papryka nadają nuty słodyczy, którą możesz przełamać - jeśli chcesz - szczyptą chili lub ostrej papryki.
Przepis sugeruje młodą kapustę, ponieważ jest bardziej miękka i delikatniejsza, co ułatwia jej poszatkowanie i mieszanie z farszem. Jeśli użyjesz starszej kapusty, upewnij się, że jest dobrze posiekana i odpowiednio sparzona wrzątkiem, a następnie dokładnie odciśnięta, aby farsz nie był zbyt wodnisty. Jeśli nie dysponujesz młodą kapustą, użyj jej w klasycznej formie, by zawinąć kotlety z ryżu i mięsa - dzięki temu będziesz mieć pewność, że gołąbki nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Jeśli mimo wszystko chcesz przygotować prostszą wersję tego dania, poszatkowane liście posól i odstaw na chwilę, by zmiękły i puściły sok, który następnie musisz bardzo dobrze odcisnąć. Ciekawą wersją tego dania będą też gołąbki z dodatkiem kapusty pekińskiej.
Mięso mielone z łopatki wieprzowej jest polecane ze względu na odpowiednią zawartość tłuszczu, który sprawia, że danie jest soczyste i wilgotne wewnątrz. Można jednak użyć mieszanki mięsa wieprzowo-wołowego, które jest bardzo popularne w przygotowywaniu chociażby klasycznych kotletów mielonych. Z powodzeniem użyjesz też mięsa drobiowego, jeśli wolisz mniej tłuste potrawy, ale pamiętaj, że gołąbki z kurczakiem lub indykiem będą bardziej suche i mogą wymagać podania z większą ilością sosu.
Jeśli zdecydujesz się zawijać gołąbki po cygańsku w kapustę, nie musisz tak mocno przejmować się tym, czy farsz jest bardziej czy mniej zbity. Jego kształt utrzymują dobrze ściśnięte liście. Jeśli jednak chcesz piec je z poszatkowaną kapustą wewnątrz, niezbędne staje się dodanie chociażby jednego jajka, które zadziała jak spoiwo. Pamiętaj, że w farszu znajdują się też inne warzywa, które będą puszczać płyn i mogą sprawić, że te szybkie gołąbki zaczną się rozpadać w trakcie obróbki cieplnej.
Przepis na te gołąbki z mięsem i ryżem wskazuje, że najlepiej użyć marchewki, cebuli i papryki. Są to warzywa, które zawierają stosunkowo mało wody, szczególnie jeśli są starsze. Ma to kluczowe znaczenie dla późniejszego formowania farszu. Jeśli chcesz go urozmaicić, możesz też dodać:
Unikaj warzyw bardzo bogatych w wodę, takich jak cukinia. Smak lepiej jest wzbogacić solidną porcją przypraw. Dodaj paprykę wędzoną, majeranek, czosnek.
Pomidory świetnie komponują się do mięsa mielonego i oddają mu dużo swojego aromatu. Dlatego ważne jest, by sos był przyrządzony z najwyższej jakości składników - bulionu i passaty. Omijaj koncentraty pomidorowe, bo niepotrzebnie zakwaszą danie. Dodatek przesmażonych na oliwie warzyw wzmocni aromat farszu zawiniętego w liście kapusty. Nie żałuj też liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku czy bazylii. Pamiętaj, by przygotować na tyle dużo sosu pomidorowego, żeby przykrywał wszystkie gołąbki w naczyniu żaroodpornym, gdyż mięso musi się w nim upiec.
Jeśli wyszły ci zbyt suche gołąbki cygańskie, przyczyn możesz szukać w kilku miejscach. Po pierwsze, użycie zbyt chudego mięsa sprawia, że farsz staje się zbity i wysuszony w środku - ugotowany al dente ryż wchłania resztki płynu i nie pozostawia niczego wewnątrz. Kolejną przyczyną jest pieczenie bez przykrycia, szczególnie jeśli danie jest zalane sosem w znikomej ilości. Folia aluminiowa i duża ilość bulionu są kluczowe dla prawidłowego pieczenia. Gotowość gołąbków możesz sprawdzić już po 45 minutach, by ich nie przeciągnać, co także może negatywnie wpłynąć na soczystość farszu.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10716
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3386
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10716
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3386
Składniki
Ugotuj ryż al dente w osolonej wodzie. Umyj kapustę, zdejmij z niej zewnętrzne, uszkodzone liście, wytnij głąb. Umieść kapustę we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gotuj przez 7-9 minut. Wyjmij kapustę z wody i oddziel największe liście kapusty od siebie. Najgrubsze nerwy liściowe lekko rozbij tłuczkiem lub wytnij tak, by nie rozerwać liści.
Umyj warzywa. Marchewkę i cebule obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój dość drobno cebule i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce. Podduś warzywa na oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Oddziel 1/3 porcji. Do reszty dodaj passatę pomidorową i bulion warzywny. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i ryżem. Dodaj około 1/3 warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Niewielkie porcje uzyskanej masy nakładaj na środek zblanszowanych liści kapusty. Zawiń je tak, by uformować gołąbki.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej część sosu. Ułóż w naczyniu gołąbki i zalej resztą sosu. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Podawaj gołąbki po cygańsku z ziemniaczanym purée. Mogą też stanowić samodzielne danie.