Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gołąbki tradycyjne
  • Dania główne
  • Przepis na

Gołąbki tradycyjne

28.10.2025 Odsłon: 51008
5.0 (54 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Tradycyjne gołąbki dla całej rodziny 

Gołąbki tradycyjne to danie, które jest klasyką polskiej kuchni i idealnym posiłkiem na rodzinny obiad weekendowy lub odświętną kolację, choć wielu z nas zna je raczej z punktów garmażeryjnych. Chociaż ich przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości to smak jest tego warty. Gołąbki są wyjątkowo sycące i rozgrzewające, idealne na chłodniejsze miesiące. Można je przygotować w dużej ilości i zamrozić, co sprawia, że są praktycznym rozwiązaniem dla osób, które cenią domową kuchnię, a nie mają czasu na codzienne gotowanie. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na gołąbki - jak przyrządzić odpowiednio liście kapusty 

Kluczem do udanych gołąbków z mięsem i ryżem są miękkie i jednocześnie elastyczne liście kapusty. Przepis podaje kilka metod na ich otrzymanie, ale tak na prawdę wszystko zależy od konkretnego okazu. Jeśli po gotowaniu lub podgrzewaniu w mikrofalówce, liście dalej będą twarde, złamią się podczas zwijania. Aby tego uniknąć, musisz wydłużyć czas gotowania kapusty, aż liście staną się naprawdę elastyczne i miękkie, odchodzące od główki bez oporu. Po ich zdjęciu, odetnij twardy, gruby rdzeń u podstawy każdego liścia – to klucz do łatwego i szczelnego zwijania. 

Technika zwijania liści kapusty w gołąbkach 

Ułóż masę na środku liścia, w dolnej części. Złóż boki liścia do środka, tworząc kopertę, a następnie zwijaj całość w ciasną roladkę, zaczynając od dołu i mocno ściskając. To tworzy zwarty pakunek, który nie rozpadnie się podczas gotowania. Gotowe gołąbki odkładaj do garnka wyścielonego zewnętrznymi liści, łączeniem do dołu, by bulgotanie nie rozwinęło przypadkiem roladek. 

Mięso po ugotowaniu jest twarde i suche - dlaczego? 

Twarde i suche mięso to najczęściej wynik zbyt chudej mieszanki mięsnej lub za krótkiego gotowania. Mieszanka wołowiny i wieprzowiny jest najlepsza, bo tłusta wieprzowina dodaje soczystości. Upewnij się, że danie gotowało się przez całą godzinę lub dłużej, jeśli sztuki były duże, na bardzo małym ogniu, aby mięso miało czas zmięknąć. Z drugiej strony farsz może się rozpadać - to z kolei jest wynikiem albo zbyt luźnego zwinięcia gołąbków, albo zbyt gwałtownego gotowania na wysokiej mocy palnika. 

Ryż do gołąbków - gotować czy nie? 

Ten przepis wskazuje, by dodawać do masy ugotowany i przestudzony ryż, choć co do zasady szkoły są dwie. Druga mówi o tym, by do mięsa dodawać suche ziarna. Gołąbki także wyjdą soczyste i delikatne, a nawet nieco bardziej zwarte, ale pamiętaj, by zwiększyć ilość bulionu podczas gotowania gołąbków, bo surowy ryż wchłonie dużo płynu i będzie wymagał dłuższego czasu gotowania. Możesz również w ogóle nie zastanawiać się nad tym problemem i przyrządzić gołąbki bez ryżu. 

Czym można zastąpić bulion? 

Gotowanie gołąbków w bulionie zapewnia im wyjątkowego aromatu, pełnego przypraw i soczystości. Nadaje smak całej potrawie, a zwłaszcza kapuście. Zastąpienie go wodą sprawi, że gołąbki będą wodniste i bez smaku. Jeśli nie masz bulionu, ewentualnie użyj wody z dodatkiem kostki bulionowej, choć jest to bardzo niepolecane rozwiązanie ze względu na możliwy chemiczny posmak dania. Lepszym wyjściem jest dołożenie do wody cebuli, marchewki, ziela angielskiego i liścia laurowego. 

Gołąbki z mięsem i ryżem - z czym je podawać? 

Smak kapusty i farszu najlepiej komponuje się z sosem pomidorowym. Jednak równie popularne są sos grzybowy, np. z borowików, lub sos śmietanowy. Możesz też podawać je z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego dla odświeżenia smaku. Gotowe gołąbki można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, zanurzone w sosie lub bulionie, przez 3-4 dni. Świetnie nadają się też do mrożenia! Po ugotowaniu i przestudzeniu, ułóż je ciasno w pojemniku i zamroź. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Gotujtosam
Gotujtosam
Przekąski

Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Przekąski Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Kurki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1532

do 15 min 15 min
5
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 420920

do 60 min 60 min
1154
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Śniadania Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2384

do 15 min 15 min
22
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1916

do 60 min 60 min
8
smaker
smaker
Przekąski

Szybka przekąska na andrzejki

Przekąski Szybka przekąska na andrzejki

Szybka przekąska na andrzejki na bazie gotowego ciasta francuskiego, którą pr...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 8612

do 15 min 15 min
11
smaker
smaker
Dania główne

Klopsiki po cygańsku

Dania główne Klopsiki po cygańsku

Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się m...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Bułki

Odsłon: 6584

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Gotujtosam
Gotujtosam
Przekąski

Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Przekąski Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Kurki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1532

do 15 min 15 min
5
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 420920

do 60 min 60 min
1154
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Śniadania Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2384

do 15 min 15 min
22
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1916

do 60 min 60 min
8
smaker
smaker
Przekąski

Szybka przekąska na andrzejki

Przekąski Szybka przekąska na andrzejki

Szybka przekąska na andrzejki na bazie gotowego ciasta francuskiego, którą pr...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 8612

do 15 min 15 min
11
smaker
smaker
Dania główne

Klopsiki po cygańsku

Dania główne Klopsiki po cygańsku

Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się m...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Bułki

Odsłon: 6584

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gołąbki tradycyjne
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 garść natki pietruszki
  • bulion do gotowania
Sposób przygotowania:
1

Główkę kapusty włóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj ją przez 3-5 minut lub do momentu, kiedy liście staną się miękkie i zaczną odchodzić do główki.

2

Alternatywnie możesz włożyć kapustę do kuchenki mikrofalowej po solidnym jej namoczeniu. Podgrzewaj ją na maksymalnej mocy przez ok. 15 minut.

3

Delikatnie ściągnij ok. 12 dużych liści z wierzchu kapusty. Odetnij rdzenie.

4

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do przestudzenia.

5

Cebulę z czosnkiem podsmaż na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia.

6

Do miski włóż: oba rodzaje mięsa, ryż, czosnek, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszaj wszystko do połączenia.

7

Połóż liść kapusty na płaskiej powierzchni. Bierz garść mieszanki mięsno-ryżowej i uformuj z niej kotlet wielkości ok. 1/3 szerokości liścia kapusty.

8

Połóż uformowany kotlet na środku liścia i złóż boki do środka. Następnie zwiń liście w roladki, mocno ściskając.

9

Duży garnek wyściel liśćmi kapusty, które zostały niewykorzystane. Gotowe gołąbki układaj ciasno w garnku. Zalej je bulionem lub bulionem rozcieńczonym wodą. Płyn powinien przykrywać wszystkie gołąbki.

10

Postaw garnek na małym ogniu i przykryj go pokrywką. Gotuj danie przez ok. 1 godzinę, do miękkości mięsa. Delikatnie wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej i widelca.

11

Gołąbki tradycyjne odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło, polane sosem pomidorowym lub innym.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki