Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gołąbki w sosie słodko-ostrym"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
Składniki
Do mięsa dodajemy namoczoną i odsączoną bułkę, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, musztardę, sól oraz pieprz i wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy lekko wydłużone, nieduże klopsy.
Liście kapusty obgotowujemy przez ok. 8 minut w wodzie, a następnie odsączamy. Mięso zawijamy dość ścisło w liście i układamy w garnku. Zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.
Ugotowane gołąbki wykładamy na talerz. Ananasy odsączamy z zalewy, którą dodajemy do wywaru. Plastry ananasa kroimy w kostkę i razem z groszkiem, pokrojoną papryczką chili oraz pozostałymi liśćmi kapusty, posiekanymi w paski, wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 15 minut.
Na koniec dodajemy koncentrat i łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawiamy pieprzem, solą, posiekaną kolendrą i zagotowujemy. Przekładamy gołąbki do sosu, dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ryżem.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 620 kcal Białko 30 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 78 g.Źródło: Rewia