Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27536
Dodano: 11.01.2016
Odsłon: 17117
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż i kaszę perłową dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju z dodatkiem łyżeczki masła.
Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ryż, kaszę perłową, łyżkę śmietany i zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, solą oraz dwoma rodzajami pieprzu. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.
Uformowane gołąbki układamy na wyłożonej liśćmi kapusty brytfance, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 1 godzinę.
Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym i świeżą zieleniną.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 12 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Cudowne <3 Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

hal_szka 12 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Też robię z kapusty włoskiej , wystarczy chwilkę sparzyć i już jest miękka , ta biała pęka jeżeli nie utrafimy ze sparzeniem Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 11 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Aż "ślinka leci". Zdjęcia jak zwykle cudowne, a sosjerka cudowna !!! Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 11 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
pychotki :-) jak ja dawno nie jadłam gołąbków, narobiłaś mi smaka :-) Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz