Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

Autor:

Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27536

Dodano:

Odsłon: 17117

Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione farszem z delikatnego mięsa cielęcego, ryżu i kaszy perłowej. Całość podana z lekkim, domowym przecierem pomidorowym oraz świeżą natką pietruszki.

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 150 g kaszy perłowej
  • 150 g ryżu
  • 500 g cielęciny
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • czosnek granulowany
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz (czarny i biały)
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • bulion
  • przecier pomidorowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

Przygotowanie

  1. Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż i kaszę perłową dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju z dodatkiem łyżeczki masła.

  2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ryż, kaszę perłową, łyżkę śmietany i zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, solą oraz dwoma rodzajami pieprzu. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.

  3. Uformowane gołąbki układamy na wyłożonej liśćmi kapusty brytfance, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 1 godzinę.

  4. Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym i świeżą zieleniną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hal_szka 12 stycznia 2016 Też robię z kapusty włoskiej , wystarczy chwilkę sparzyć i już jest miękka , ta biała pęka jeżeli nie utrafimy ze sparzeniem Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 11 stycznia 2016 Aż "ślinka leci". Zdjęcia jak zwykle cudowne, a sosjerka cudowna !!! Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 11 stycznia 2016 pychotki :-) jak ja dawno nie jadłam gołąbków, narobiłaś mi smaka :-) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń