Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gołąbki z czerwoną soczewicą"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6038
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6038
Składniki
Kapustę gotuję tak długo, aż zmięknie. Wyjmuję ją z garnka, odsączam z niej wodę i studzę.
Mięso dokładnie mieszam z ryżem, soczewicą, rosołem albo bulionem (według uznania) oraz przyprawami. Z miękkiej kapusty odrywam pojedyncze liście. Na każdym, od ich szerszej strony, kładę porcję farszu – formuję małe kotleciki. Zawijam do środka najpierw boki liści, a następnie robię z nich ruloniki.
W garnku rozgrzewam masło, dodaję przecier i podsmażam go, co chwila mieszając, żeby nie przywarł do dna. Wlewam wodę, wsypuję przyprawy (do smaku), mieszam, doprowadzam do zagotowania.
Układam ciasno gołąbki w naczyniu żaroodpornym, zalewam je sosem pomidorowym (jeśli nie są całkiem zakryte, dolewam wody). Piekę je 90 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C, aż sos stanie się bardzo gęsty.
120 min • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 1,20 gr • Przepis na 16 porcji
<strong>Martyna Kuźma z Węgrowa</strong>Źródło: Kobieta i życie