Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki z fetą oraz soczewicą"
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 20
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 114
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 20
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 114
Składniki
Liście kapusty włóż na 2 minuty do wrzątku. Wyjmij, polej zimną wodą i osusz. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Zalej 1 szkl. bulionu. Dodaj soczewicę, gotuj razem 8 minut. Osącz na sitku. Pokrusz 3/4 sera. Dymki oczyść, cebulki potnij w plasterki, a szczypiorek sparz. Majeranek opłucz, posiekaj. Soczewicę wymieszaj z krążkami dymki, majerankiem i pokruszoną fetą. Przypraw solą i pieprzem. Rozłóż na liściach kapusty, zwiń, formując gołąbki. Obwiąż je szczypiorkiem. Obsmaż na reszcie oleju. Zalej pozostałym bulionem i duś 10 minut. Jogurt wymieszaj z resztą fety. Przypraw sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Podawaj do gołąbków.
75 min; Porcja: 530 kcal; Cena porcji: 3,80 zł;Źródło: Naj