Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne gołąbki w nowej odsłonie. Szybsze i łatwiejsze do przygotowania. Smakują wyśmienicie również podawane z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1589
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 163
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 181
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1589
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 163
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 181
Składniki
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka. Zalać czterema szklankami wody i posolić do smaku. Gotować powoli, aż ryż wchłonie prawie całą wodę, czasami mieszając. Pozostawić na wyłączonej płycie grzewczej do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż. Jeżeli ryż jest gotowany na kuchence gazowej, rozwiązaniem jest ugotowanie go w większej ilości wody i odcedzenie, kiedy będzie miękki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
Mięso umyć, pokroić na kawałki i zmielić lub zblendować.
Ryż wymieszać z usmażoną cebulą i surowym mięsem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z kapusty pekińskiej odkroić dolną część, tak jak pokazane jest to na zdjęciu. Spowoduje to, że liście staną się luźne.
Luźne liście opłukać pod bieżącą wodą i najwygodniej będzie je teraz wstawić do wysokiego naczynia, jak kwiaty do wazonu ;) Ułatwi to rozchylenie liści i wyciągnięcie ze środka najdrobniejszych, aby wyłożyć nimi dno i boki naczynia do zapiekania, uprzednio lekko natłuszczonego, np. olejem.
Na zdjęciu dno naczynia wyłożone drobnymi liśćmi kapusty pekińskiej.
Na każdy liść nakładać po łyżce lub dwie przygotowanego wcześniej ryżu.
Każdy gołąbek zawijać, tak jak na zdjęciu. Kapusta pekińska jest elastyczna i konieczne zapewne będzie nadłamanie liścia w dwóch lub trzech miejscach, aby surowe gołąbki nie rozwijały się układane w naczyniu do zapiekania.
Gołąbki układać w naczyniu jeden obok drugiego. Po ułożeniu pierwszej warstwy, należy je mocno skropić przyprawą do zup w płynie.
Po ułożeniu kolejnych warstw, postępować tak samo. Kiedy już naczynie będzie zapełnione, wierzch przykryć luźnymi liśćmi kapusty pekińskiej. Pokrywkę naczynia należy natłuścić, jeżeli będzie miała bezpośredni kontakt z wierzchnimi liśćmi, gdyż wówczas unikniemy przywarcia liści do suchej pokrywki.
Gołąbki zapiekać przez około 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.