Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 716

Przepis z użyciem kaszy jaglanej w naszym wykonaniu. Tym razem przyszedł czas na gołąbeczki :P. Czy ta potrawa jest zdrowa ? Chyba nie do końca. Gołąbek nie zawsze musi być z ryżem, prawda ?:D

Składniki

  • Pół kapusty włoskiej
  • 1 pierś z kurczaka(podwójna)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Przecier pomidorowy
  • 1 kostka rosołowa z kury lub połowa
  • 15-20 dag pieczarek
  • Oliwa
  • Sól pieprz
  • Przyprawy wedle gustu: my użyliśmy suszonego tymianku i chilli
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, zostawiając ją tam pod przykryciem na jakieś 30 minut.

  2. Kaszę jaglaną gotujemy tak jak na opakowaniu lub po naszemu :P

  3. Pierś mielimy w maszynce albo w malakserze. Naszym zdaniem lepiej w maszynce do mięsa.

  4. Pieczarki czyścimy, obieramy i obgotowujemy chwilę. Następnie siekamy je bardzo drobno. Nasz farsz, czyli: kaszę jaglaną, piersi oraz pieczarki wyrabiamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami.

  5. Zawijamy w liście kapusty(oczywiście w każdy z osobna :P ). Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka z rozgrzaną oliwą(Warto na dno ułożyć 1-2 liście kapusty co nie pozwoli, aby nasze gołąbki się przypaliły. Następnie dodajemy przecier mniej więcej 3 łyżki, oraz rosołek rozrobiony w około 300 ml gorącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 kwietnia Fajny pomysł, kurczak z jagłą zawsze dobrze smakuje, a dodatek tymianku, a zwłaszcza chili idealny. Takie gołąbki super smakują :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń