Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z nadzieniem z kaszy jęczmiennej z pysznym sosem pomidorowo-grzybowo-koperkowym. Mniam!
Przygotować liście kapusty na gołąbki - sparzyć i usunąć główne łyko z każdego.
Karkówkę pokroić na niewielką kostkę - dusić na oliwie z dodatkiem wody (dolewać w miarę potrzeby), czosnku, soli i pieprzu ok. 40 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić ok. 10 minut - do odparowania wody. Tak przygotowane mięso dodać do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy. Pieczarki pokroić w plasterki i odparować, doprawiając solą i pieprzem. Również dodać do kaszy i wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Farszem napełniać liście i formować gołąbki. Układać je w naczyniu do zapiekania (jego dno wyłożyć 2 warstwami liści z kapusty). Na wierzch położyć 2 warstwy zblanszowanych liści kapusty. Wszystko zalać 1/2 kostki rozpuszczonej w gorącej wodzie. Naczynie przykryć. Gołąbki zapiekać ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 140 stopni, termoobieg.
Sos: Kapelusze suszonych grzybów namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie (nie jest to jednak konieczne). Następnie gotować je ok. 30 minut w szklance wody, uzupełniając ją w miarę potrzeby. Grzyby wyłowić z wody, do której dodać przecier i 1/2 kostki rosołowej. Kapelusze pokroić w cienkie paski i dodać do rozrobionego koncentratu. Pogotować ok. 15 minut, uzupełniając wodę. Pod koniec dodać łyżkę mąki rozrobionej w 1/2 szklanki wody i koperek. Pogotować kilka minut.
Gołąbki podawać z sosem. Smacznego. :)
Przepis z użyciem kaszy jaglanej w naszym wykonaniu. Tym razem przyszedł czas...
Odsłon: 859
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 173
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 190
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 57
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 104
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 89
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 173
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 190
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 57
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 104
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 89
Składniki
Przygotować liście kapusty na gołąbki - sparzyć i usunąć główne łyko z każdego.
Karkówkę pokroić na niewielką kostkę - dusić na oliwie z dodatkiem wody (dolewać w miarę potrzeby), czosnku, soli i pieprzu ok. 40 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić ok. 10 minut - do odparowania wody. Tak przygotowane mięso dodać do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy. Pieczarki pokroić w plasterki i odparować, doprawiając solą i pieprzem. Również dodać do kaszy i wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Farszem napełniać liście i formować gołąbki. Układać je w naczyniu do zapiekania (jego dno wyłożyć 2 warstwami liści z kapusty). Na wierzch położyć 2 warstwy zblanszowanych liści kapusty. Wszystko zalać 1/2 kostki rozpuszczonej w gorącej wodzie. Naczynie przykryć. Gołąbki zapiekać ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 140 stopni, termoobieg.
Sos: Kapelusze suszonych grzybów namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie (nie jest to jednak konieczne). Następnie gotować je ok. 30 minut w szklance wody, uzupełniając ją w miarę potrzeby. Grzyby wyłowić z wody, do której dodać przecier i 1/2 kostki rosołowej. Kapelusze pokroić w cienkie paski i dodać do rozrobionego koncentratu. Pogotować ok. 15 minut, uzupełniając wodę. Pod koniec dodać łyżkę mąki rozrobionej w 1/2 szklanki wody i koperek. Pogotować kilka minut.
Gołąbki podawać z sosem. Smacznego. :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Szaszłyki z piekarnika
Dania główne
Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym
Dania główne
Boczek w ketchupie pieczony w papilotach
Dania główne
Zapiekane naleśniki a la kebab
Szaszłyki z piekarnika
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 108
Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 96