Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z nadzieniem z kaszy jęczmiennej z pysznym sosem pomidorowo-grzybowo-koperkowym. Mniam!
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Przygotować liście kapusty na gołąbki - sparzyć i usunąć główne łyko z każdego.
Karkówkę pokroić na niewielką kostkę - dusić na oliwie z dodatkiem wody (dolewać w miarę potrzeby), czosnku, soli i pieprzu ok. 40 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić ok. 10 minut - do odparowania wody. Tak przygotowane mięso dodać do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy. Pieczarki pokroić w plasterki i odparować, doprawiając solą i pieprzem. Również dodać do kaszy i wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Farszem napełniać liście i formować gołąbki. Układać je w naczyniu do zapiekania (jego dno wyłożyć 2 warstwami liści z kapusty). Na wierzch położyć 2 warstwy zblanszowanych liści kapusty. Wszystko zalać 1/2 kostki rozpuszczonej w gorącej wodzie. Naczynie przykryć. Gołąbki zapiekać ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 140 stopni, termoobieg.
Sos: Kapelusze suszonych grzybów namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie (nie jest to jednak konieczne). Następnie gotować je ok. 30 minut w szklance wody, uzupełniając ją w miarę potrzeby. Grzyby wyłowić z wody, do której dodać przecier i 1/2 kostki rosołowej. Kapelusze pokroić w cienkie paski i dodać do rozrobionego koncentratu. Pogotować ok. 15 minut, uzupełniając wodę. Pod koniec dodać łyżkę mąki rozrobionej w 1/2 szklanki wody i koperek. Pogotować kilka minut.
Gołąbki podawać z sosem. Smacznego. :)