Gołąbki z nadzieniem z kaszy jęczmiennej z pysznym sosem pomidorowo-grzybowo-koperkowym. Mniam!
Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem
Składniki
- Kapusta, 1 główka
- kasza jęczmienna gruba, 2 szklanki
- karkówka, 0,5 kg
- pieczarki, 30 dkg
- cebula, 2 szt.
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- pieprz, sól, do smaku
- czosnek, 1/2 łyżeczki
- Sos:
- koncentrat pomidorowy, 2 czubate łyżki
- suszone kapelusze (najlepiej prawdziwków), kilka sztuk
- koperek, 1 łyżka
- mąka, 1 łyżka
- kostka rosołowa, 1/2 szt. + 1/2 kostki do zalewy
- sól, pieprz, do smaku
- Do zalewy:
- woda, 1/2 szkl.
Składniki
- Kapusta, 1 główka
- kasza jęczmienna gruba, 2 szklanki
- karkówka, 0,5 kg
- pieczarki, 30 dkg
- cebula, 2 szt.
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- pieprz, sól, do smaku
- czosnek, 1/2 łyżeczki
- Sos:
- koncentrat pomidorowy, 2 czubate łyżki
- suszone kapelusze (najlepiej prawdziwków), kilka sztuk
- koperek, 1 łyżka
- mąka, 1 łyżka
- kostka rosołowa, 1/2 szt. + 1/2 kostki do zalewy
- sól, pieprz, do smaku
- Do zalewy:
- woda, 1/2 szkl.

Etapy przygotowania
Przygotować liście kapusty na gołąbki - sparzyć i usunąć główne łyko z każdego.
Karkówkę pokroić na niewielką kostkę - dusić na oliwie z dodatkiem wody (dolewać w miarę potrzeby), czosnku, soli i pieprzu ok. 40 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić ok. 10 minut - do odparowania wody. Tak przygotowane mięso dodać do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy. Pieczarki pokroić w plasterki i odparować, doprawiając solą i pieprzem. Również dodać do kaszy i wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Farszem napełniać liście i formować gołąbki. Układać je w naczyniu do zapiekania (jego dno wyłożyć 2 warstwami liści z kapusty). Na wierzch położyć 2 warstwy zblanszowanych liści kapusty. Wszystko zalać 1/2 kostki rozpuszczonej w gorącej wodzie. Naczynie przykryć. Gołąbki zapiekać ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 140 stopni, termoobieg.
Sos: Kapelusze suszonych grzybów namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie (nie jest to jednak konieczne). Następnie gotować je ok. 30 minut w szklance wody, uzupełniając ją w miarę potrzeby. Grzyby wyłowić z wody, do której dodać przecier i 1/2 kostki rosołowej. Kapelusze pokroić w cienkie paski i dodać do rozrobionego koncentratu. Pogotować ok. 15 minut, uzupełniając wodę. Pod koniec dodać łyżkę mąki rozrobionej w 1/2 szklanki wody i koperek. Pogotować kilka minut.
Gołąbki podawać z sosem. Smacznego. :)
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 252
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 252



Składniki
- Kapusta, 1 główka
- kasza jęczmienna gruba, 2 szklanki
- karkówka, 0,5 kg
- pieczarki, 30 dkg
- cebula, 2 szt.
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- pieprz, sól, do smaku
- czosnek, 1/2 łyżeczki
- Sos:
- koncentrat pomidorowy, 2 czubate łyżki
- suszone kapelusze (najlepiej prawdziwków), kilka sztuk
- koperek, 1 łyżka
- mąka, 1 łyżka
- kostka rosołowa, 1/2 szt. + 1/2 kostki do zalewy
- sól, pieprz, do smaku
- Do zalewy:
- woda, 1/2 szkl.
Przygotować liście kapusty na gołąbki - sparzyć i usunąć główne łyko z każdego.
Karkówkę pokroić na niewielką kostkę - dusić na oliwie z dodatkiem wody (dolewać w miarę potrzeby), czosnku, soli i pieprzu ok. 40 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić ok. 10 minut - do odparowania wody. Tak przygotowane mięso dodać do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy. Pieczarki pokroić w plasterki i odparować, doprawiając solą i pieprzem. Również dodać do kaszy i wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Farszem napełniać liście i formować gołąbki. Układać je w naczyniu do zapiekania (jego dno wyłożyć 2 warstwami liści z kapusty). Na wierzch położyć 2 warstwy zblanszowanych liści kapusty. Wszystko zalać 1/2 kostki rozpuszczonej w gorącej wodzie. Naczynie przykryć. Gołąbki zapiekać ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 140 stopni, termoobieg.
Sos: Kapelusze suszonych grzybów namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie (nie jest to jednak konieczne). Następnie gotować je ok. 30 minut w szklance wody, uzupełniając ją w miarę potrzeby. Grzyby wyłowić z wody, do której dodać przecier i 1/2 kostki rosołowej. Kapelusze pokroić w cienkie paski i dodać do rozrobionego koncentratu. Pogotować ok. 15 minut, uzupełniając wodę. Pod koniec dodać łyżkę mąki rozrobionej w 1/2 szklanki wody i koperek. Pogotować kilka minut.
Gołąbki podawać z sosem. Smacznego. :)
robię podobne , pyszne....
Golabki w nowej, pysznej odslonie... jako wierna fanka golabkow pod kazda postacia na pewno sprobuje :)