Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z sosem jogurtowo - grzybowym

Gołąbki z sosem jogurtowo - grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 1076

Sprawdzone i tradycyjne danie polskiej kuchni, które przypomina smaki dzieciństwa.

Składniki

  • mała główka kapusty włoskiej
  • ryż pełnoziarnisty - 250 g
  • mięso mielone (wieprzowo - wołowe) - 500 g
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • tymianek, cząber, majeranek, koperek
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • mielona słodka papryka
  • papryczka chili
  • bulion
  • SKŁADNIKI NA SOS JOGURTOWO - GRZYBOWY:
  • suszone grzyby
  • jogurt natularny
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb i parzymy w lekko osolonej wodzie, tak aby liście nabrały odpowiedniej miękkości do zawijania (nie łamały się).

    Do miski dodajemy ryż ugotowany al dente, mięso mielone i podsmażoną na oleju cebulkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi przyprawami: tymiankiem, cząbrem, majerankiem, koperkiem, papryką słodką i papryczką chili oraz sosem sojowym.

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków.


  2. Następnie porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.

    Na dno szybkowaru kładziemy liście kapusty, a na nich ściśle układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki zostały przykryte i gotujemy około 15 min, licząc czas od momentu parowania / gwizdania szybkowaru.

  3. Przygotowanie sosu jogurtowo - grzybowego:

    Namoczone wcześniej grzyby przekładamy do garnka razem z wodą, w której się moczyły i gotujemy do momentu aż nabiorą odpowiedniej miękkości.
    Następnie dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
    Można dodać także podsmażoną cebulkę i odrobinę bulionu.

    Wszystkie składniki blendujemy.


    Gołąbki najlepsze są na drugi dzień podpiekane w piekarniku :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń