Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27448
Dodano: 29.03.2014
Odsłon: 1457
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kapustę myjemy, wycinamy głąb i parzymy w lekko osolonej wodzie, tak aby liście nabrały odpowiedniej miękkości do zawijania (nie łamały się).
Do miski dodajemy ryż ugotowany al dente, mięso mielone i podsmażoną na oleju cebulkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi przyprawami: tymiankiem, cząbrem, majerankiem, koperkiem, papryką słodką i papryczką chili oraz sosem sojowym.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków.
Następnie porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.
Na dno szybkowaru kładziemy liście kapusty, a na nich ściśle układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki zostały przykryte i gotujemy około 15 min, licząc czas od momentu parowania / gwizdania szybkowaru.
Przygotowanie sosu jogurtowo - grzybowego:
Namoczone wcześniej grzyby przekładamy do garnka razem z wodą, w której się moczyły i gotujemy do momentu aż nabiorą odpowiedniej miękkości.
Następnie dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Można dodać także podsmażoną cebulkę i odrobinę bulionu.
Wszystkie składniki blendujemy.
Gołąbki najlepsze są na drugi dzień podpiekane w piekarniku :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)