Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wszystkim mogą przypaść do gustu i trzeba się z tym liczyć. To danie się kocha albo nienawidzi. Żeby stękań i "polskich zaklęć" nie słuchać, polecam zrobić w tym czasie klasyczne, z ryżem i mięsem. Będzie wilk syty i owca cała. Kolejna rada, taka na uszko...zróbcie dużo, przecież jutro też trzeba będzie zjeść obiad...a co! Czasami trzeba odpocząć! Gołąbki można podawać nie tylko ze śmietaną i boczkiem...jakiś sos machnijcie, pomidorowy w jeden dzień, pieczeniowy w drugi...no i obiady macie na trzy dni! :D A tak "seryjnie", zróbcie sobie na próbę...różnie to bywa. Mnie tam smakowały.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 141
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 10
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 141
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 10
Składniki
Ziemniaki ścieramy na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Odcedzamy na drobnym sicie (najlepiej na garnku). Wodę po ziemniakach delikatnie wylewamy, osadzoną na dnie naczynia skrobię, dodajemy do ziemniaków. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na maśle. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ostudzoną cebulę. Mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę myjemy, wykrawamy głąb i przekładamy do dużego garnka z gorącą wodą. Chwilę gotujemy i ściągamy liście. Ostudzamy. Na liść kapusty kładziemy farsz ziemniaczany, zawijamy brzegi liścia do środka, następnie zawijamy gołąbek. Gołąbki układamy w brytfance, zalewamy bulionem. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę, wysmażamy na suchej patelni. Upieczone gołąbki podajemy z boczkiem i śmietaną.