Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje jak gołąbki, a jest o wiele prostsza w przygotowaniu i zawiera mniej tłuszczu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22664
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44941
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 753
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22664
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44941
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 753
Składniki
Gołąbkowa zapiekanka: Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i jajka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią, lub pokrywką z naczynia i pieczemy przez 60 minut na 220 C’. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła, lub oleju (przez to kapusta z wierzchu ładnie nam się zrumieni). Pieczemy jeszcze ok. 15 na złoty kolor.
Podajemy sosem np. pomidorowym.
Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty sos. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, oraz odrobinę śmietany, wszystko dokładnie mieszamy, aż się zagotuje.