Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje jak gołąbki, a jest o wiele prostsza w przygotowaniu i zawiera mniej tłuszczu.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2908
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 655
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 204
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 854
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 298
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2908
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 655
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 204
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 854
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 298
Składniki
Gołąbkowa zapiekanka: Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i jajka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią, lub pokrywką z naczynia i pieczemy przez 60 minut na 220 C’. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła, lub oleju (przez to kapusta z wierzchu ładnie nam się zrumieni). Pieczemy jeszcze ok. 15 na złoty kolor.
Podajemy sosem np. pomidorowym.
Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty sos. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, oraz odrobinę śmietany, wszystko dokładnie mieszamy, aż się zagotuje.