Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje jak gołąbki, a jest o wiele prostsza w przygotowaniu i zawiera mniej tłuszczu.
Gołąbkowa zapiekanka:
Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i jajka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią, lub pokrywką z naczynia i pieczemy przez 60 minut na 220 C’. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła, lub oleju (przez to kapusta z wierzchu ładnie nam się zrumieni). Pieczemy jeszcze ok. 15 na złoty kolor.
Podajemy sosem np. pomidorowym.
Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty sos. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, oraz odrobinę śmietany, wszystko dokładnie mieszamy, aż się zagotuje.
Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w w...
Odsłon: 21913
Jeśli nie macie pomysłu na pyszną zupkę zapraszam do zapoznania się z moim pr...
Odsłon: 1480
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 69
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 151
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 36
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 51
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 146
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 133
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 69
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 151
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 36
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 51
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 146
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 133
Składniki
Gołąbkowa zapiekanka: Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i jajka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią, lub pokrywką z naczynia i pieczemy przez 60 minut na 220 C’. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła, lub oleju (przez to kapusta z wierzchu ładnie nam się zrumieni). Pieczemy jeszcze ok. 15 na złoty kolor.
Podajemy sosem np. pomidorowym.
Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty sos. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, oraz odrobinę śmietany, wszystko dokładnie mieszamy, aż się zagotuje.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Potrawka z kiełbaski
Dania główne
Kotlety mielone Magdy Gessler
Dania główne
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem
Dania główne
Pulpety w sosie pomidorowym z ryżem
Potrawka z kiełbaski
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 36
Kotlety mielone Magdy Gessler
Kotlety mielone to polska klasyka, która obowiązkowo musi znaleźć się w menu...
Odsłon: 59