Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje jak gołąbki, a jest o wiele prostsza w przygotowaniu i zawiera mniej tłuszczu.
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 260
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3416
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 347
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29307
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 260
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3416
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 347
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29307
Składniki
Gołąbkowa zapiekanka: Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i jajka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią, lub pokrywką z naczynia i pieczemy przez 60 minut na 220 C’. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła, lub oleju (przez to kapusta z wierzchu ładnie nam się zrumieni). Pieczemy jeszcze ok. 15 na złoty kolor.
Podajemy sosem np. pomidorowym.
Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty sos. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, oraz odrobinę śmietany, wszystko dokładnie mieszamy, aż się zagotuje.