Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Golonka w pikantnej marynacie"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 56
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 56
Składniki
Golonki starannie oczyść. Mięso umyj i osusz. Skrop sosem sojowym oraz posyp pieprzem. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek posiekaj. Musztardę połącz z miodem oraz chili. Golonki natrzyj marynatą. Włóż do lodówki na 8 godzin.
Przełóż golonki do żaroodpornego naczynia. Podlej szklanką piwa. Piecz ok. 2 godzin w temp. 180 st. C. Polewaj pozostałym piwem oraz sosem z dna naczynia. Gotowe golonki potnij na porcje. Serwuj na kapuście duszonej z ananasem. Danie udekoruj, np. natką.
Superrady
Golonka będzie wyjątkowo soczysta, gdy upieczesz ją w foliowym rękawie. Rękaw rozetnij 20 min przed końcem pieczenia, by skórka zrumieniła się.
Mięso będzie łagodniejsze w smaku, jeśli marynatę z chili, miodu i musztardy zastąpisz ziołami i czosnkiem. Do tradycyjnie przyprawionej golonki podawaj kapustę duszoną z kminkiem.
Podpowiedzi i sztuczki kulinarne
Do krojenia chili włóż gumowe rękawiczki i nie dotykaj ręką okolic nosa i oczu, bo kapsaicyna zawarta w papryczce silnie podrażnia błony śluzowe.
Wywar z pieczenia przecedź, połącz z 1/2 szkl. śmietany i łyżką startego chrzanu. Zagotuj. Sos podawaj do golonki.Źródło: Naj