Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka w pomidorach"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 238
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 110
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 32
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 238
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 110
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 32
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
<strong>Przepis przysłała Ewa Szymczak z Krakowa</strong>
Golonkę umyj, osusz, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Ściągnij szumowiny, dodaj listki laurowe, czosnek, ziele angielskie i mniej więcej 2 łyżeczki soli. Kiedy golonka będzie miękka, wyjmij ją z wywaru i wystudź.
Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Por oczyść, umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki oraz por, posyp chili. Podduś, mieszając, jeżeli trzeba, skrop wodą.
Z wystudzonej golonki zdejmij skórę i tłuszcz. Mięso oddziel od kości, pokrój na spore kawałki i włóż do pieczarek z porem, starannie wymieszaj. Wlej pomidory z puszki, dodaj maggi, sól i pieprz do smaku. Doprowadź do wrzenia i, mieszając co jakiś czas, trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, żeby sos lekko zgęstniał.
czas przygotowania 80 min, ilość porcji 2, cena za porcję 1,90 złŹródło: Chwila dla Ciebie