Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka w pomidorach"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 722
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 722
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
<strong>Przepis przysłała Ewa Szymczak z Krakowa</strong>
Golonkę umyj, osusz, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Ściągnij szumowiny, dodaj listki laurowe, czosnek, ziele angielskie i mniej więcej 2 łyżeczki soli. Kiedy golonka będzie miękka, wyjmij ją z wywaru i wystudź.
Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Por oczyść, umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki oraz por, posyp chili. Podduś, mieszając, jeżeli trzeba, skrop wodą.
Z wystudzonej golonki zdejmij skórę i tłuszcz. Mięso oddziel od kości, pokrój na spore kawałki i włóż do pieczarek z porem, starannie wymieszaj. Wlej pomidory z puszki, dodaj maggi, sól i pieprz do smaku. Doprowadź do wrzenia i, mieszając co jakiś czas, trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, żeby sos lekko zgęstniał.
czas przygotowania 80 min, ilość porcji 2, cena za porcję 1,90 złŹródło: Chwila dla Ciebie