Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonki w piwie"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Składniki
Golonki umyć, osuszyć, skórę ponacinać ostrym nożem. Natrzeć solą, pieprzem oraz kminkiem. W brytfance rozgrzać 2-3 łyżki smalcu. Zrumienić na nim golonki ze wszystkich stron. Obrać 2 cebule i drobno je posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać i razem z cebulą dodać do mięsa. Warzywa z włoszczyzny oczyścić, pokroić na kawałeczki, dołożyć do golonek i krótko razem podsmażyć. Potem podlać bulionem. Przykryć brytfankę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 90-105 minut.
Zagotować mleko. Wrzucić do niego pokrojone na kawałeczki bułki. Pozostałe cebule obrać, posiekać, połowę dodać do masy z bułek. Dobrze ją wymieszać i odstawić na godzinę. Pozostałą cebulę zeszklić na reszcie smalcu. Dodać kwaszoną kapustę, podlać sokiem jabłkowym, przyprawić kminkiem. Dusić około 30 minut. Golonki polać piwem, piec jeszcze 30 minut.
Masę z bułek połączyć z mąką i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyrobić. Uformować 8 knedli, włożyć je do wrzącej, posolonej wody, gotować 12-15 minut. Golonki wyjąć z piekarnika. Sos z dna brytfanki przetrzeć przez sitko, doprawić do smaku. Knedle wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć je z golonkami i kapustą na talerzach. Polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco