Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Góralska kwaśnica z żeberkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Umyj żeberka i pokrój je na mniejsze części. Przełóż razem z kiszoną kapustą do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, zalej wodą.
Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez ok. 45 minut. W międzyczasie obierz cebulę, posiekaj ją w piórka. Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż go na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj cebulę i zeszklij.
Zeszkloną cebulę oraz podsmażony boczek wrzuć do garnka z kapustą, zamieszaj, po czym duś jeszcze przez około 30-40 minut.
Wyjmij żeberka, odkrój mięso od kości. Mięso podziel na mniejsze kawałki i ponownie dodaj je do zupy. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Gotową kwaśnicę podawaj np. z dodatkiem jasnego pieczywa.Źródło: Świat kobiety