Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Góralski kapuśniak z wędzonką"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 30
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2274
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 30
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2274
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Składniki
Kapustę odciśnij. Przełóż na deseczkę, drobno potnij. Szynkę opłucz, osusz, pokrój na niewielkie kawałki. Włoszczyznę, ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę grubo posiekaj, ziemniaki i pozostałe warzywa pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej połowę oleju. Wrzuć kawałki szynki oraz cebulę, mieszając, zrumień je. Dołóż kapustę i włoszczyznę. Dolej 5-6 szklanek (ok. 1,5 litra) wrzątku.
Do gotujących się składników wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Dodaj czosnek. Poczekaj, aż zupa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj razem jeszcze 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę – w plasterki. Na patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć plasterki kiełbasy i lekko je zrumień. Przełóż do gotującej się zupy razem z suszonym śliwkami.
Na tę samą patelnię wrzuć kostki boczku. Mieszając, wysmaż je na chrupko. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Dodaj do zupy tuż przed końcem gotowania. Ponownie przypraw do smaku solą i pieprzem, a jeśli lubisz także mielonym kminkiem.Źródło: Tina