Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały Wam gotowane ziemniaki z obiadu? Wykorzystajcie je do przygotowania pysznych, góralskich placuszków. Przepis pochodzi od gaździny, która prowadzi mały pensjonat ze stołówką w okolicach Zakopanego.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 193
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 256
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 276
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 193
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 256
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 276
Składniki
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do nich mąkę, zsiadłe mleko i pół łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na placki.
Z gładkiego ciasta uformuj równiej wielkości placuszki.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Góralskie placuszki z wczorajszych ziemniaków smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub ulubionym sosem.