Do góry

Dania główne Przepis na:

Gotowana papryka faszerowana

Gotowana papryka faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 164

Dodano:

Odsłon: 796

Papryka faszerowana mięsem mielonym, soczewicą, kaszą gryczaną. Kaszę można zastąpić inną kaszą lub ryżem, najlepiej białym który pęcznieje.

Składniki

  • Papryka 8 szt.
  • Farsz:
  • Kasza gryczana 1 op
  • Soczewica z puszki
  • Mięso mielone 600 g
  • Jajko
  • Cebula duża
  • Pietruszka nać
  • Grzyby smażone 2 łyżki
  • Przyprawy do smaku
  • Czosnek
  • Sos:
  • Woda z papryki
  • Papryka gotowana
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Mąka 2 łyżki
  • Cząber
  • Mleko
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy i ucinamy jej kapelusz. Środek oczyszczamy i myjemy.
    Trzy papryki kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy.
    W tym czasie można ugotować kaszę lub ryż do farszu i odstawić do ostygnięcia.
    __________________________________
    Farsz:

    Na patelni smażymy cebulę,czosnek, grzyby oraz mięso. Przyprawiamy oraz dusimy jeszcze przez chwilę.

    Tak przygotowane mięso miksujemy blenderem i odstawiamy do wystygnięcia.
    Po ostygnięciu farszu dodajemy do niego jajko, pietruszkę, soczewicę oraz ugotowaną wcześniej kaszę.
    Całość doprawiamy do smaku.

    Paprykę nadziewamy farszem, przykrywamy kapeluszami z papryki oraz ustawiamy pionowo w dużym garnku. Zalewamy wodą nieco ponad połowę wysokości papryki.

    W miejsca między paprykami władamy pokrojoną wcześniej na kawałki paprykę.
    Garnek przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut, do czasu aż papryka zmięknie.
    Gdy całość już będzie miękka ostrożnie wyciągamy papryki na talerz. Wodę zostawiamy.
    ____________________________________
    Sos:

    Pokrojone na kawałki papryki miksujemy w mikserze do kruszenia lodu. Jeśli nie mamy silnego miksera należy ją obrać ze skórki.

    W garnku smażymy na maśle cebulę, dosypujemy mąkę cały czas mieszając, następnie dolewamy do zawiesiny wodę z papryki i cały czas gotujemy. Do sosu dolewamy zmiksowaną paprykę (lub ajwar), łyżkę koncentratu pomidorowego, przeprasowany czosnek, mieszamy, zabielamy mlekiem (lub śmietaną), przyprawiamy cząbrem.

    Paprykę nadziewaną podajemy polaną sosem.
    ____________________________________

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń