Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana mięsem mielonym, soczewicą, kaszą gryczaną. Kaszę można zastąpić inną kaszą lub ryżem, najlepiej białym który pęcznieje.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 75
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2624
Polecam.
Odsłon: 477
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 700
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2009
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 75
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2624
Polecam.
Odsłon: 477
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 700
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2009
Składniki
Paprykę myjemy i ucinamy jej kapelusz. Środek oczyszczamy i myjemy. Trzy papryki kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy. W tym czasie można ugotować kaszę lub ryż do farszu i odstawić do ostygnięcia. __________________________________ Farsz: Na patelni smażymy cebulę,czosnek, grzyby oraz mięso. Przyprawiamy oraz dusimy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane mięso miksujemy blenderem i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu farszu dodajemy do niego jajko, pietruszkę, soczewicę oraz ugotowaną wcześniej kaszę. Całość doprawiamy do smaku. Paprykę nadziewamy farszem, przykrywamy kapeluszami z papryki oraz ustawiamy pionowo w dużym garnku. Zalewamy wodą nieco ponad połowę wysokości papryki. W miejsca między paprykami władamy pokrojoną wcześniej na kawałki paprykę. Garnek przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut, do czasu aż papryka zmięknie. Gdy całość już będzie miękka ostrożnie wyciągamy papryki na talerz. Wodę zostawiamy. ____________________________________ Sos: Pokrojone na kawałki papryki miksujemy w mikserze do kruszenia lodu. Jeśli nie mamy silnego miksera należy ją obrać ze skórki. W garnku smażymy na maśle cebulę, dosypujemy mąkę cały czas mieszając, następnie dolewamy do zawiesiny wodę z papryki i cały czas gotujemy. Do sosu dolewamy zmiksowaną paprykę (lub ajwar), łyżkę koncentratu pomidorowego, przeprasowany czosnek, mieszamy, zabielamy mlekiem (lub śmietaną), przyprawiamy cząbrem. Paprykę nadziewaną podajemy polaną sosem. ____________________________________ Smacznego !