Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana mięsem mielonym, soczewicą, kaszą gryczaną. Kaszę można zastąpić inną kaszą lub ryżem, najlepiej białym który pęcznieje.
Faszerowane papryki są już hitem! Tanie i smaczne warzywo, jakim jest papryka...
Odsłon: 1623
Faszerowane ziemniaki są proste i szybkie w przygotowaniu, a cieszą podniebie...
Odsłon: 14531
Pyszna propozycja na weekendowe (i nie tylko) śniadanie, które przygotujecie...
Odsłon: 725
Smaczna i szybka sałatka z pomidorami , czerwoną cebulą i serkiem wiejskim ,...
Odsłon: 107
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 260
Pyszna propozycja na weekendowe (i nie tylko) śniadanie, które przygotujecie...
Odsłon: 725
Smaczna i szybka sałatka z pomidorami , czerwoną cebulą i serkiem wiejskim ,...
Odsłon: 107
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 260
Składniki
Paprykę myjemy i ucinamy jej kapelusz. Środek oczyszczamy i myjemy. Trzy papryki kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy. W tym czasie można ugotować kaszę lub ryż do farszu i odstawić do ostygnięcia. __________________________________ Farsz: Na patelni smażymy cebulę,czosnek, grzyby oraz mięso. Przyprawiamy oraz dusimy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane mięso miksujemy blenderem i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu farszu dodajemy do niego jajko, pietruszkę, soczewicę oraz ugotowaną wcześniej kaszę. Całość doprawiamy do smaku. Paprykę nadziewamy farszem, przykrywamy kapeluszami z papryki oraz ustawiamy pionowo w dużym garnku. Zalewamy wodą nieco ponad połowę wysokości papryki. W miejsca między paprykami władamy pokrojoną wcześniej na kawałki paprykę. Garnek przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut, do czasu aż papryka zmięknie. Gdy całość już będzie miękka ostrożnie wyciągamy papryki na talerz. Wodę zostawiamy. ____________________________________ Sos: Pokrojone na kawałki papryki miksujemy w mikserze do kruszenia lodu. Jeśli nie mamy silnego miksera należy ją obrać ze skórki. W garnku smażymy na maśle cebulę, dosypujemy mąkę cały czas mieszając, następnie dolewamy do zawiesiny wodę z papryki i cały czas gotujemy. Do sosu dolewamy zmiksowaną paprykę (lub ajwar), łyżkę koncentratu pomidorowego, przeprasowany czosnek, mieszamy, zabielamy mlekiem (lub śmietaną), przyprawiamy cząbrem. Paprykę nadziewaną podajemy polaną sosem. ____________________________________ Smacznego !
Przepisy Dania główne
Dania główne
Makaron z pieczarkami w pomidorach
Dania główne
Bitki z karczku, ziemniaki i korniszony.
Dania główne
Czas grillowania.
Dania główne
Grillowana karkówka z ziemniaczkami
Makaron z pieczarkami w pomidorach
Szybkie, proste danie. I okazja do użycia świeżego, młodego szczypiorku...
Odsłon: 14
Bitki z karczku, ziemniaki i korniszony.
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 71