Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana mięsem mielonym, soczewicą, kaszą gryczaną. Kaszę można zastąpić inną kaszą lub ryżem, najlepiej białym który pęcznieje.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Paprykę myjemy i ucinamy jej kapelusz. Środek oczyszczamy i myjemy. Trzy papryki kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy. W tym czasie można ugotować kaszę lub ryż do farszu i odstawić do ostygnięcia. __________________________________ Farsz: Na patelni smażymy cebulę,czosnek, grzyby oraz mięso. Przyprawiamy oraz dusimy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane mięso miksujemy blenderem i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu farszu dodajemy do niego jajko, pietruszkę, soczewicę oraz ugotowaną wcześniej kaszę. Całość doprawiamy do smaku. Paprykę nadziewamy farszem, przykrywamy kapeluszami z papryki oraz ustawiamy pionowo w dużym garnku. Zalewamy wodą nieco ponad połowę wysokości papryki. W miejsca między paprykami władamy pokrojoną wcześniej na kawałki paprykę. Garnek przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut, do czasu aż papryka zmięknie. Gdy całość już będzie miękka ostrożnie wyciągamy papryki na talerz. Wodę zostawiamy. ____________________________________ Sos: Pokrojone na kawałki papryki miksujemy w mikserze do kruszenia lodu. Jeśli nie mamy silnego miksera należy ją obrać ze skórki. W garnku smażymy na maśle cebulę, dosypujemy mąkę cały czas mieszając, następnie dolewamy do zawiesiny wodę z papryki i cały czas gotujemy. Do sosu dolewamy zmiksowaną paprykę (lub ajwar), łyżkę koncentratu pomidorowego, przeprasowany czosnek, mieszamy, zabielamy mlekiem (lub śmietaną), przyprawiamy cząbrem. Paprykę nadziewaną podajemy polaną sosem. ____________________________________ Smacznego !