Do góry

Dania główne Przepis na:

Grecki przysmak

Grecki przysmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Grecki przysmak"

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 25 dag pomidorków na gałązce
  • 10 dag sera feta
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grecki przysmak

Przygotowanie

  1. Cukinię opłucz starannie pod bieżącą wodą. Odetnij zgrubiałe końcówki, pokrój w plasterki. W ten sam sposób przygotuj bakłażan. Pomidorki oderwij z gałązek, opłucz i osusz. Przekrój na połówki.

  2. Kilka łyżek oliwy utrzyj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sporą szczyptą soli i pieprzem do smaku. Marynatą polej przygotowane warzywa, przemieszaj. Odstaw na kilkanaście minut. Następnie warzywa rozłóż na tacce do grilla. Piecz, obracając, kilkanaście minut.

  3. Przygotuj gęsty dip do warzyw. Ser feta (lub typu bałkańskiego) pokrusz. Utrzyj z gęstym jogurtem. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Dodaj do dipu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj do warzyw.

  4. porcje , czas ok. 20 min; porcja – 120 kcal, cena 3,10 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń