Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystkie smaki wspaniale się razem komponują.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 184
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 57
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 184
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 57
Składniki
Piersi dobrze opłukać, osuszyć. Z każdej połówki, od grubszej strony wykroić jeden zgrabny kawałek. Mamy otrzymać dwa ładne grube kawałki mięsa. Mięso włożyć do dużej miski, skropić sokiem z cytryny, posypać trawą cytrynową, odrobiną pieprzu, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. W niewielkiej ilości wody gotujemy dynię z dodatkiem przypraw, pod koniec gotowania dodajemy posiekany imbir kandyzowany, sok z cytryny i pomarańczy. Cały czas gotowania dyni to około 15 minut. Musu nie przecieramy , dobrze jak będzie miał kawałki imbiru. Generalnie mus powinien być lekko słodki. Cukinię pokroić w cienkie paski, posypać sporą ilością soli i odrobiną pieprzu. Gdy puszczą soki, lekko osuszamy i grillujemy z każdej strony. Marynowane kawałki mięsa lekko osuszamy papierem i panierujemy w zmielonych pestkach dyni.Czerwony pieprz lepiej dodać po usmażeniu, ponieważ podczas grillowania pieprz za mocno się podpiekł. Polędwiczki z piersi najpierw grillujemy z każdej strony na większym płomieniu, potem dopiekamy na małym i przykrywamy pokrywką. Grillujemy kilkanaście minut. Na talerzu rozkładamy gęstszy mus z kawałkami imbiru i dyni, potem paski grillowanej cukinii i na wierzch po 1 kawału mięsa. Wszystko polewamy rzadszą częścią musu a mięso posypujemy czerwonym pieprzem.