Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Grillowane macki ośmiornicy doskonale komponują się z purée ziemniaczanymi i duszoną kolorową marchewką. Tak podane danie wygląda elegancko, ale też pysznie smakuje. To moja propozycja na majowe grillowanie.
grill, grill elektryczny lub patelnia grillowa
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 102
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 68
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 102
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 68
Składniki
Purée: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki przecieramy. Dodajemy do nich masło i gałkę muszkatołową, mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Duszona marchewka: Marchewki kroimy w krótką zapałkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, wstępnie solimy i wlewamy 150 ml wody. Gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ośmiornica: Macki ośmiornicy skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy solą ziołową i pieprzem kolorowym. Grilujemy 2-3 minuty z każdej strony. Na talerze wykładamy porcję purée, które posypujemy marchewką, koperkiem i szczypiorkiem. Wykładamy po jednej lub dwie macki na osobę.
Podczas grillowania w plenerze dodatki (purée i marchewkę) proponuję przygotować w domu i je podgrzać podczas grillowania. Można również zamienić dodatki i podać z grillowanymi warzywami np. papryką, pomidorkami koktajlowymi, fenkułem czy cukinią.