Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Grillowane macki ośmiornicy doskonale komponują się z purée ziemniaczanymi i duszoną kolorową marchewką. Tak podane danie wygląda elegancko, ale też pysznie smakuje. To moja propozycja na majowe grillowanie.
grill, grill elektryczny lub patelnia grillowa
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3903
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 752
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3903
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 752
Składniki
Purée: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki przecieramy. Dodajemy do nich masło i gałkę muszkatołową, mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Duszona marchewka: Marchewki kroimy w krótką zapałkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, wstępnie solimy i wlewamy 150 ml wody. Gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ośmiornica: Macki ośmiornicy skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy solą ziołową i pieprzem kolorowym. Grilujemy 2-3 minuty z każdej strony. Na talerze wykładamy porcję purée, które posypujemy marchewką, koperkiem i szczypiorkiem. Wykładamy po jednej lub dwie macki na osobę.
Podczas grillowania w plenerze dodatki (purée i marchewkę) proponuję przygotować w domu i je podgrzać podczas grillowania. Można również zamienić dodatki i podać z grillowanymi warzywami np. papryką, pomidorkami koktajlowymi, fenkułem czy cukinią.