Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grillowane polędwiczki wieprzowe, wysmażone w punkt to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podane z lekką sałatą są daniem niskokalorycznym i lekkim. Dodatek miodu świetnie podkręca smak mięsa i nadaje mu pięknego koloru. Takie polędwiczki możecie przygotować na tradycyjnym grillu węglowym, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4690
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12730
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5718
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7192
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4690
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12730
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5718
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7192
Składniki
Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić mięso z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Natrzeć olejem (lub oliwą), dodać miód, oprószyć pieprzem i solą. Odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę. Grilla lub patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć mięso z obu stron na rumiano przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, na wierzch polędwiczek ułożyć po wiórku masła i pozwolić mięso odpocząć ok. 2 minuty. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Rady: Mięso należy obracać na grillu za pomocą szczypiec. Nie należy nakłuwać polędwicy, bo wypłyną z niej soki, a tym samym będzie sucha i niesmaczna.