Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grillowane polędwiczki wieprzowe, wysmażone w punkt to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podane z lekką sałatą są daniem niskokalorycznym i lekkim. Dodatek miodu świetnie podkręca smak mięsa i nadaje mu pięknego koloru. Takie polędwiczki możecie przygotować na tradycyjnym grillu węglowym, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15756
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4754
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 437
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15756
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4754
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 437
Składniki
Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić mięso z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Natrzeć olejem (lub oliwą), dodać miód, oprószyć pieprzem i solą. Odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę. Grilla lub patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć mięso z obu stron na rumiano przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, na wierzch polędwiczek ułożyć po wiórku masła i pozwolić mięso odpocząć ok. 2 minuty. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Rady: Mięso należy obracać na grillu za pomocą szczypiec. Nie należy nakłuwać polędwicy, bo wypłyną z niej soki, a tym samym będzie sucha i niesmaczna.